A Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetése!Internetes csalásokra figyelmeztet a jegybank!
Ismeretlen csalók hamis tartalmú megtévesztő elektronikus leveleket küldenek ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében, és így próbáltak magyar magánszemélyektől személyes adatokat és pénzt kicsalni. Az MNB sosem küld ilyen tartalmú leveleket.

A jegybank ügyfélbejelentésekből értesült arról, hogy ismeretlenek az elmúlt napokban az MNB nevében angol és magyar nyelvű, a jegybanki logóhoz és fejléces papírhoz hasonló jelzetekkel ellátott e-maileket küldtek magánszemélyeknek.

A tájékoztatás szerint a levelek az úgynevezett „419-es vagy nyugat-afrikai csalás” kategóriájába tartoznak. A feladókat arról értesítik, hogy rövidesen nagy összegű pénzt, ebben az esetben egy afrikai ingyenes lottón nyert nyereményt kapnak. Az átutalás feltételeként viszont személyes adatokat tartalmazó dokumentumok, illetve különböző címeken – a mostani esetben például „afrikai kormányzati és bankadó” – felszámított költségek megküldését kérik rövid határidővel. Az üzenetekre gyanútlanul válaszolókat azután adataik és pénzük kicsalásával károsítják meg.

Az üzenetek feladói ismeretlen bűnözők, ezért a Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy semmiképp ne válaszoljon ezekre senki!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!