Egy friss jelentés szerint ráadásul rengeteg olyan termék sorakozik az áruházak polcain, amik a csomagolásukon szereplő lejárati időn túl még akár egy évig is simán fogyaszthatók.



A vevők elsöprő többsége kifejezetten keresi a boltokban a lejárati időhöz közel eső termékeket. Ezeket ugyanis az áruházak akár 90 százalékkal is leakciózhatják, így kihagyhatatlan vételnek számítanak vásárlók ezrei számára. Egy friss jelentés szerint ráadásul rengeteg olyan termék sorakozik az áruházak polcain, amik a csomagolásukon szereplő lejárati időn túl még akár egy évig is simán fogyaszthatók. Mutatjuk, meddig fogyaszthatók még a konzervek, a keménysajtok, a tojások vagy éppen szalámi azután, hogy a csomagolásuk szerint lejártak volna.

A Német Élelmiszer Bank és a Boston Consulting Group frissen közzé adott tájékoztatása szerint ugyanis bőven akadnak olyan élelmiszerek, amik a lejárati idejük után akár egy évvel később is simán fogyaszthatók.
A két szervezet alapvető célja, hogy csökkentse az ember által termelt élelmiszer-hulladékot. Éppen ezért megvizsgálták, hogy a különböző élelmiszerek jó eséllyel mennyi ideig ehetőek még a rajtuk szereplő lejárati időn túl. A tájékoztatásuk szerint például a

  • a konzervek, a méz és a különböző üveges szószok a lejárati idejükön túl 1 évig,
  • a rizs, száraztészta és a kávé szintén 1 évig,
  • a tojás, kemény sajtok és a vaj 21 napig,
  • a szalámi, a sonka és a joghurt 5 napig,
  • míg a tej és a kenyér 2 napig ehetők.

A fent leírt időintervallumok természetesen megfelelő tárolás esetén állnak fenn, és pusztán a számok nem helyettesíthetik a vásárlók érzékszervi ellenőrzését.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül érdemes lejárt élelmiszert enni, de annyit mégis leszűrhetünk, hogy nem kell egyből a kukába dobnunk olyan ételeket, amiknek minőségét mi magunk nem ellenőriztünk. A lejárati dátum ugyanis elsősorban tájékoztató jellegű, és bár fontos információ a termékkel kapcsolatban, a józan ész használata megengedett ebben az esetben. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!