Napi két pohárnyi elég is.A demencia, vagyis időskori mentális leépülés nem válogat, de sokat tehetsz azért, hogy minél később, és minél enyhébb mértékben érintsen. A legjobb módszer a megelőzés, de egy friss kutatás most azt igazolta, hogy a már megkezdődött demencia jelei is enyhíthetőek egyetlen egyszerű trükkel is.

Napi két pohár narancslé segíthet az idősek agyának a jobb működésben, a változás pedig akár már két hónap elteltével is tapasztalható: akár 10 százalékkal is javulhat a reakcióidő, a kommunikációs képesség és a memória - állítja egy friss tanulmány.

A Reading University egészséges önkénteseket kért meg arra, hogy igyanak naponta 500 ml, azaz körülbelül két pohár narancslevet nyolc héten keresztül.

Az önkéntesek 60 és 81 év közöttiek voltak, és a vizsgálat végére jelentős javulást mutattak a legtöbb agyi tevékenységben.

A tudósok szerint ennek oka a narancslében található flavonidok, amelyek magas arányban fordulnak elő a narancsban.

Flavonidok egyébként találhatóak a teában, a kakaóban és a vörösborban is, de, mint azt a tanulmány kimutatta, a narancslé jobb választás, mert az ebben található flavonidok könnyebben felszívódnak.

Ez is segít!

Korábbi kutatások igazolták, hogy a testi és szellemi aktivitást késlelteti a demencia kialakulását, és enyhíti a tüneteit. Valamilyen könnyű testmozgás, ha rendszeresen végzed, sokat segíthet, ahogyan az is, ha minden nap tornáztatod egy kicsit az agyadat. A keresztrejtvény, de akár valamilyen hangszeren való gyakorlás is segít, ahogyan soha nem késő például egy új nyelv elsajátításához sem fogni.

Pszicholingvisták szerint egy idegen nyelv tanulása idős korban is segíthet, hogy a kommunikációs készséged ne rozsdásodjon be, javuljon a memóriád, és általánosságban megőrizd a szellemi fittségedet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!