Vannak elvek, mit mi után érdemes beütemezni – legyen szó egy gyors rendrakásról vagy épp a tavaszi nagytakarításról.



Ahogy a költözés, a mosás vagy a bevásárlás, úgy a lakás tisztán tartása is rendszert igényel. Vannak elvek, mit mi után érdemes beütemezni – legyen szó egy gyors rendrakásról vagy épp a tavaszi nagytakarításról.

Az első fázis: a száraz takarítás. Mielőtt bármilyen nagyobb műveletbe belekezdenél, készítsd elő a terepet. Pakold el a ruhákat, vidd le a szemetet, mosogass el és tegyél rendet az asztalokon. Ha függönyt is mosol, akkor a függönyöket leszedése is az első tennivalók között legyen. 

A második fázis: a porszívózás. Érdemes már itt beiktatnod egy “előporszívózást”, amivel a porcicákat, az kutya- vagy macskaszőr nagy részét, a sarat és a morzsákat összegyűjtöd. Máskülönben ezeket csak felvernéd vagy hurcolnád magaddal a papucsodon helyiségről helyiségre, tönkretéve ezzel saját munkádat.

A harmadik fázis: a törölgetés. A terep előkészítve, a földön összegyűlt por nagy része felporszívózva, jöhet a legnagyobb falat, az alapos portőrlés. Ha nagyon porosak a felületeid, előbb egy száraz ronggyal menj végig rajtuk, majd ezt követheti a vizes. A portörlő kendőt pedig időnként rázd ki a szabadban vagy cseréld tisztára rendszeresen. A fertőtlenítő nedves áttörlés is ebben a fázisban történjen.

A negyedik fázis: a második körös porszívózás. Mivel törölgetés közben vélhetően sok port lesöpörtél a földre, célszerű újra kezedbe venned a porszívót.

Az ötödik fázis: a textilek és drapériák cseréje. Noha sokan ezzel kezdik, az ágyneműk cseréjével érdemes megvárni, míg a törölgetés és a porszívó nem kavarja már a port a levegőben. Máskülönben észrevétlenül is beleeszi magát a tisztán elővett anyagok belsejébe.

A hatodik fázis: a felmosás. Ha jól dolgoztál, ezzel a művelettel már nem port és koszt gyűjtesz össze – a klasszikus felmosófejek erre nem is alkalmasak –, hanem a padló felfrissítése és a kisebb-nagyobb foltok eltüntetése kapja a fő szerepet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!