Meg fogsz lepődni, mit javasol Dr. Novák Hunor.A nátha az egyik leggyakoribb betegség, de rengeteg tévhit él vele kapcsolatban. Dr. Novák Hunor, aki magát 'evidence-based' orvosnak nevezi, a legújabb kutatási adatokra, nemzetközi orvosszakmai ajánlásokra hivatkozva mondja el, mit kell tenni nátha esetén.

- Normális, ha a gyerek állandóan beteg?

- A nátha tünetei közé tartozik a tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, torokfájás, fejfájás, rossz közérzet, a szem kötőhártyájának gyulladása, az elülső nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. Kisgyermekeknél gyakori tünet a láz, de iskolásnál nátha esetén ez igen ritka.

A náthát vírusok okozzák, főként a rhinovírus, de más vírusok is állhatnak a háttérben (pl.  RS vírus, influenza, parainfluenza, adenovírus). Mivel nem mindegyik vírusfertőzés után lesz a szervezet védett, ezért sokszor vagyunk náthásak. A statisztikák azt mutatják, hogy 6 éves kor átlagosan 6 megfázás van évente egy gyermeknél (a téli hónapokban 1-1), egy megfázás pedig átlagosan 12 napig tart. Hat éves kor felett évi 3 megfázással számolhatunk, a tünetek pedig átlag 6 napig tartanak. És most itt csak a megfázásról van szó, amely során nem alakul ki szövődmény. Ha ezt számításba vesszük, látható, hogy a gyerekek nagy része 'szinte állandóan beteg'. Így válik edzetté az immunrendszerük.

- Kell-e antibiotikum?

- Mivel a náthát vírusok okozzák, ezért az antibiotikumok annyira vannak rá hatással, mint a vérnyomáscsökkentők a köhögésre: semennyire. Az antibiotikum a baktérium okozta fertőzésere jó, ennek ellenére a statisztikák szerint a nátha miatt orvoshoz fordulók 30%-ának ezt írja fel az orvos, teljesen feleslegesen. Akkor sincs szükség antibiotikumra, ha az orrváladék sárgás-zöldes, ez nem a bakteriális felülfertőződés jele. Az antibiotikum egyértelműen felesleges és káros.

- Mikor kell náthával orvoshoz fordulni?

- Náthával csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha a 10 napja tartó orrfolyás egyáltalán nem javul, netán rosszabbodik. Ez arcüreggyulladásra utalhat. Nátha szövődménye lehet az asztma fellángolása, és a középfülgyulladás. Ha néhány napig a gyerek láztalan, de utána ismét belázasodik, akkor az másodlagos bakteriális fertőzést jelezhet - ilyenkor javasolt orvoshoz fordulni. Mint ahogy akkor is, ha a betegség kapcsán rendszeresen komplikációk jelentkeznek, valamint ha a panaszok elhúzódnak, vagy gyakoriak.

Mivel a nátha magától gyógyuló, enyhe lefolyású betegség, semmiféle terápia nem kell, sem gyógyszer. Ami hatásos: a bőséges folyadékbevitel, a forró italok, a tengervizes sóoldatos orrspré, esetleg a hideg párásító használata a szobában. Torokfájásra, köhögésre 1 éves kor felett méz, 6 éves kor felett pedig cukorka adható. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!