Nem lehet csak úgy a kert végébe eltemetni házikedvencünket - már külön rendelet szabályozza, és akár többszázezres bírság lehet belőle.



A legtöbben nem is tudják, mitévők legyenek akkor, amikor kedvencük elpusztul: sokaknak például gondot okoz, hogy mit kezdjenek az elpusztult állat testével - vagy azért, mert nincs kertjük, vagy mert nem akarják oda eltemetni. Sőt, utóbbi megoldás nagyobb állatok esetében nem is ajánlott, főképpen, ha mondjuk kút is van a közelben. És az is veszélyes lehet, ha nem tudjuk 'szakszerűen' elhantolni néha kedvencünket - itt főképpen a fertőzésekre gondolunk.

Sőt, komoly büntetést is kockáztatunk a dologgal. Ugyanis - értelemszerűen egészségügyi okokból - az ilyen szomorú helyzetekre is van szabályozás. Ha nem tartod be az előírást, akkor szabálysértési eljárást kockáztatsz! Ehhez nem kell ellenőrzés, elég, ha mondjuk egy rosszindulatú szomszéd feljelent.

A hatályos rendelet szerint nem lehet akárhol, akármilyen állatot eltemetni:

  • az egyik kikötés, hogy csak olyan helyen lehet ilyet, ahol a talajvíz 1,5 méternél mélyebben van, és a víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolságnak kell lennie.
  • Emellett a szomszédos kerítéstől legalább 1,5 méterre kell lennie a végső nyughelynek,
  • a szabály azt is kiköti, hogy egy évben legfeljebb 100 kilogramm össztömegig lehet állatokat elhantolni egy területen - a lófélék kivételével. Ezekben az ügyekben egy másik szabályozás szerint a helyi állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal az illetékes, ők indítják meg a szükséges eljárásokat, ha bebizonyosodik a szabálysértés. Ennek vége a cselekménytől függően akár több százezres bírság is lehet!

Az sem mindegy, hogy milyen járművel szállítják el a szakemberek az elhullott állatokat: az előírások szerint ennek a többi között hermetikusan zárható raktérrel kell rendelkeznie, és azon belül is zárható tárolókban lehet csak szállítani - ezt már az egyik állatok hamvasztásával foglalkozó cég vezetője mesélte a Pénzcentrumnak.
A Google keresője csak a főváros környékén legalább 4-5 olyan céget dobott ki, akik ezzel foglalkoznak. A cégvezető szerint mindenki máshogy próbál kitűnni a tömegből: van olyan, aki 0-24-es rendelkezésre állást biztosít - nyilván súlyos pluszpénzekért -, mások akár a helyszínre is ki tudnak menni a 'mobil krematóriummal', ami egy teherautón is elfér. Akad olyan cég is, amelyik az elpusztult állat mellett a gazdit is díjmentesen elszállítja a helyszínre, hogy végső búcsút tudjon venni kedvencétől. Egy ilyen hamvasztás nagyjából fél és három óra közötti időtartam, ez súlytól függ - magyarázta a vállalkozó, aki szerint bár a krematóriumok üzemanyagfogyasztása igen magas, de még így is megtérül az üzlet.

Urnák tekintetében is egymásra licitálnak a cégek, ki tud különlegesebb, vagy szebb kerámiákat felvonultatni. Emellett morbid, de valahol olyan medált is kínálnak, amelybe néhány gramm hamut lehet belerakni, hogy a gazdi mindig egykori kedvencével lehessen.

Egy háziállat elhamvasztása nem olcsó mulatság: meg kell fizetni az elszállítást, illetve a krematórium üzemanyagköltségeit. Utóbbit súlytól függően számolják ki: általában egy kisebb állat (például nyúl, kistestű macska) hamvasztása nagyjából 15 ezer forinttól indul - és ebben nincs benne a kiszállási díj. Konkrét árlistát csak egy helyen találtunk, itt a 70 kilogramm feletti állatokat 60 ezer forintért hamvasztják el, a 45-70 kiló közöttieket pedig 50-ért.

Ha valakinek Budapesten belül pusztul el a macskája, akkor kiszállással együtt 25 ezer forintot kell fizetnie a hamvasztásért 'nyitvatartási időben'. Ez a vállalat kínál 0-24-es rendelkezésre állást: ha valaki 21 óra és reggel 7 között veszi igénybe a szolgáltatást, annak 10 ezer forint felárat kell fizetnie, hétvégén és ünnepnapokon csak 5 ezer az extraköltség. Ha pedig az ügyfél mobil hamvasztást igényel, akkor 20 ezer a kiszállási díj - ezt egy maximum 20 kilós állat esetében vállalja a cég.

Koporsós temetést is kérhetünk kedvencünknek
Az 'emberi temetőkhöz' hasonlóan léteznek kisállatoknak fenntartott sírkertek is hazánkban. Ezek közül a legrégebbi az Első kisállat temető Alsónémediben. Itt is elég borsosak az árak: Varga Balázs tulajdonos elmondta, hogy az elpusztult állat méretétől függően 30-40 ezer forint között van egy állat temetése. Ebben benne van a sírhely 10 évre, a sírásás, a szállítás, a fejfa táblával és a koporsó is. Elmondta, az 1991 óta üzemelő kisállat temetőben már több mint 4 ezer sír van.

Varga Balázs arról is beszélt, régebben sokkal több szertartás volt náluk, de amióta a 'hamvasztósok' gombamód szaporodnak az országban, és az előírások és az Unió is jobban preferálja azt a módszert, jócskán lecsökkent a temetések száma.

Nemcsak a főváros környékén, hanem vidéken is üzemelnek kisállat temetők: Szombathelyen 15 és 30 ezer között van egy állat eltemetése - mérettől függően. Ebben benne van a szállítás Szombathelyről, és a sírhely megváltása öt évre. Emellé lehet fejfát igényelni 2 ezer forintért, sírgondozást évente 7 ezerért.

Ha valaki például nem elégszik meg a kisállattemető biztosította fejfával, akkor - akárcsak az 'ember temetőben' - itt is készíttethet sírkövet a néhai kedvencnek. Az árak hasonlóak, mint az emberi emlékművek esetében, a százezres nagyságrend sem ritka, ez nagyban függ a sírkő anyagától, méretétől és például attól, hogy a gazdi mit akar bele gravíroztatni. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!