Egy anyuka figyelmeztet mindenkit: pár percre nyitotta ki az ajtót, és kb. 30 szúnyog repült be a lakásba. Veszélyes betegségeket terjeszthet!



Az elmúlt napok szokatlanul enyhe időjárásának bizonyára sokan örültek, és élvezték a március eleji váratlan napsütést. A korán érkezett tavasznak azonban van egy kellemetlen velejárója: előjöttek a szúnyogok. Sőt, olyan nem őshonos fajok is felbukkantak, amelyek a klímaváltozás miatt tudnak elterjedni Magyarországon.

Egy székesfehérvári nő a Facebook-on számolt be arról, hogy március 3-án csak néhány percre hagyta nyitva a bejárati ajtót, és ázsiai tigrisszúnyogok lepték el a lakást.

'Fél 6 körül 5 percre nyitva hagytam a bejárati ajtót. Két órát az ázsiai tigrisszúnyogok levadászásával töltöttem... eddig 27-nél tartok (plusz kb. 10, ami falra kenődött vagy nem találtam meg).  Igaz, hogy ez Dél-Ázsiában őshonos, meg hogy épp elkezdődött a MÁRCIUS(!), de neeem, semmi gond nincs az éghajlatváltozással, a globális felmelegedés nem létezik és igen, nyugodtan rohanjunk ugyanebben a tempóban a vesztünkbe, mert felébredni és döntéshozói szinten (is) változtatni fájdalmas lenne. Előre sajnálom a gyerekeimet és szégyenlem magam, hogy ezt az örökséget hagyjuk rájuk. 
'A tigrisszúnyog számos vírusos kórokozó, beleértve a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a Chikungunya-láz, a Zika-vírus, valamint számos fonalféreg (például a Dirofilaria immitis) hordozója.'

Az ázsiai tigrisszúnyog vagy zebraszúnyog Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de a nemzetközi áruszállítások miatt Európába is behurcolták, a klímaváltozás miatt pedig folyamatosan terjed a kontinensen.

Kimondottan szereti az embert, és számos veszélyes kórokozót terjeszthet, például a nyugat-nílusi lázat, a sárgaláz vírusát, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat, a Zika-vírust, emellett több fonalféreg hordozója.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!