Ki is lehetne a legjobb gazdája ennek a csodás épületnek?Eladóvá a Vas megyei sorokpolányi kastély. A vételárért, azaz 8 milliárd forintért a leendő tulajdonos 3600 m2 birtokot vásárol, rajta a pazar, 41 szobás kastéllyal.

A hollywoodi luxusotthonokat idéző magánkastély jelenleg még Kolos László tulajdona. A dán milliárdos a kétezres évek elején vásárolta meg az önkormányzattól a lepukkant épületet- írja a Nyugat.hu.

A húskereskedelemben utazó üzletember nemcsak rendbe tette az épületet és környékét, de általában évente egy-egy napra meg is nyitotta a látogatók előtt.

A kastély története

A kastély első tulajdonosa az Akats család volt 1549-ben, 1891-ben több tulajdonos után pedig Szapáry Géza gróf, a királyi udvar vezetője vásárolta meg, aki Artur Meining építésszel eklektikusabb stílusban újjáépíttette az épületet. Később az osztrák Buchenrode család 1930-ban építtette újjá a kastélyt Bauer Leopold professzor és építész tervei alapján, 1945-ben  orosz kórházként használták az épületet, majd 1950-től helyi köziskolaként funkcionált. A mai tulajdonosa 2001-ben vásárolta meg az ingatlant, 2004-ben kezdte meg az újjáépítését és felújítását. A fő cél az volt, hogy visszanyerje a kastély 1898-as évek eredeti stílusát és életérzését – olvasható a Barnes-Hungary hirdetésében

Néhány érdekesség a kastélyról

 • A 2. emeleten 6 vendégszoba található, illetve további 12 vendégszobát lehet kialakítani ezen a szinten.
 • A belső tér és a hozzá tartozó bútor kollekció exkluzív és antik.
 • Az épületben központi fűtés áll rendelkezésre, de a 26 db antik kandalló is tökéletesen működik.
 • A bútorok főrészt Oroszországból, Olaszországból, Kínából, Franciaországból, Angliából, Dániából, Ausztriából és Magyarországból származnak. A szőnyegek (kb. 80) elsősorban Kínából és a Közel-Keletről származnak.
 • A festmények (kb. 400) Olaszországból, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból, Dániából származnak valamint a kastély Kínai és Japán kerámia gyűjteménye is egyedülálló.
 • Van egy tipikus angol park és egy új, nagyon szép japán kert is a birtokon, melyet vízesés és patak tesz még vonzóbbá, illetve a japán kertben koi pontyokkal teli kis tavacska is található.
 • Az istálló 6 ló befogadására alkalmas. Ugyanitt 4 autó számára építettek garázst, ugyanakkor egy karbantartó szoba és egy személyzeti szoba is kialakításra került.
 • Épült egy  madárház is és egy ehhez tartozó bekerített udvar a pávák számára.
 • Automatikus vízelvezetést alakítottak ki az egész birtok alatt a Sorok folyóból. A víz ingyen van. A Sorok folyón két híd keresztezi egymást, összekötve ezzel a parkot.
 • Mostani tulajdonosának hála kb. 5000 új fa és egy millió növény, virág került beültetésre a birtokon. A park tökéletes állapotban tartásán és gondozásán 4 kertész dolgozik folyamatosan.
 • A parkban számos szobor is található: Apollo szökőkút delfinnel, szökőkút Lédával és a hattyúval a 15. századból, Apollo szobra delfinnel a 15. századból valamint egy márvány pavilon.
 • A kastély és a park rekonstrukciójához az anyagokat Szíriából, Egyiptomból, Thaiföldről, Kínából, Brazíliából, Ausztriából, Olaszországból, Indiából, Szlovéniából, Németországból és Ukrajnából importálták.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!