Éjfélig lehet beadni, utána már bírságolnak!Az egyéni vállalkozóknak és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell benyújtaniuk a 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ez az evások és katások határideje is.

Az egyéni vállalkozóknak – idén már a kiegészítő tevékenységet végző „nyugdíjas” egyéni vállalkozóknak is – elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül kell eljuttatniuk bevallásukat az adóhatósághoz a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.
Egyes ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek papíron is beadhatják az szja-bevallást, ha nem minősülnek munkáltatónak, kifizetőnek vagy nem kell ÁFA összesítő jelentést benyújtaniuk.

A február 27-i bevallási és befizetési határidő az evás egyéni vállalkozókra és a katás adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az EVA alanyoknak a 1643-as, a KATA hatálya alá tartozóknak pedig a 16KATA nyomtatványon kell benyújtaniuk.
A pénzforgalmi számla nyitására kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót, a többi adózó a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Azoknak, akik 2016-ban megszüntették vagy az év egy részében bejelentetten szüneteltették a vállalkozásukat, május 22-ig kell a bevallásukat benyújtaniuk, és ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket, és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell egyéni vállalkozóként bevallást benyújtaniuk. Ha 2016-ban munkáltatótól vagy más kifizetőtől származó jövedelmet szereztek, a NAV elkészíti az adóbevallási tervezetüket.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!