Nézd meg, mik a legegészségesebb keserű ételek



A keserű táplálékokat és növényeket nem mindenki szereti. De emlékezzünk mit mondott a nagymama: a keserű ételek jót tesznek az emésztésnek. De nemcsak az emésztőrendszeri egészséget segítenek fenntartani, hanem védelmet jelenthetnek a gyulladással és az oxidatív stresszel szemben. Ha rendszeresen fogyasztunk ilyen táplálékokat, akkor akár a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések ellen is védelmet élvezhetünk.

Bizonyított tény, hogy keserű táplálékok, köztük a keserű gyógynövények nagyon jót tesznek a gyomor és az egész bélrendszer számára. Ezek a táplálékok nem csupán a nyáltermelést fokozzák, hanem elősegítik az emésztőnedvek termelődését, ami fokozza az emésztést, és ezzel segítik a jó közérzet megőrzését is.

  • A keserű ételek remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Ez nagyon lényeges, hiszen ha gyulladás alakul ki a szervezetünkben, akkor nagyobb lesz az esély az olyan krónikus betegségek kialakulására, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések.
  • A keserű növények rendkívül sok tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Többek között megtalálható bennük a C-vitamin, az A-vitamin, a kalcium, a kálium, a rostok, a fehérjék vagy éppen a magnézium.
  • A keserű táplálékok segítenek fenntartani a mikrobiom egészségét. Mindemellett a szivárgóbél-szindróma nevű betegség megelőzésében is a segítségünkre lehetnek.
  • A keserű táplálékok jót tesznek az emésztésnek, fokozzák az étvágyat és még a tápanyagok jobb felszívódását is elősegítik.
  • A keserű ételek az emésztőenzimek szintézisét is fokozni tudják, így minden, a szervezetbe kerülő vitamin és ásványi anyag kellőképpen fel tud szívódni, amely tápanyagok pedig biztosítani tudják az optimális egészséget.
  • A keserű táplálékok gazdag forrásai a prebiotikumoknak, amelyek nemcsak segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását, de még energiát is biztosítanak az emberi szervezet számára.

Keserű táplálékok

A kapor egy olyan természetes antibiotikum, amely segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben. A kaporban található illóolajok egy karvon nevű vegyületet tartalmaznak, amely enyhíti a gyomorrontást, csökkenti a fokozott gázképződést. Hippokratész kaprot használt szájöblítőként, mivel meg volt győződve arról, hogy ez a fűszernövény a rossz lehelet ellen is hatékonyan küzd.

A pitypanglevelek tisztítják a májat, enyhítik a székrekedést és a hasmenést, csökkentik a gázképződést, segítenek a testsúlycsökkenésben, illetve csökkentik a gyulladást és a magas vérnyomást.

A rukkola tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, és emellett több rostot is hozzáad az étrendhez. A kelbimbóhoz és a brokkolihoz hasonlóan a rukkola keserű ízprofilja a glükozinolátokból származik, amelyek felelősek a zöldségek keserű ízéért. 

A kelkáposzta szupertápláléknak számít, hiszen tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, gyulladáscsökkentő vegyületekkel és olyan oldható rostokkal, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében.

A kelbimbó egy másik, glükozinolátokkal teli zöldség, amely jelentős mennyiségű természetesen előforduló káliumot tartalmaz, a B- és C-vitamin mellett. Lehet, hogy hírneve rosszabb azok körében, akik idegenkednek erős ízprofiljától, de ez a rostokban gazdag zöldség idővel csodákat tehet a bélrendszerrel. Emellett gazdag C-vitamin forrás is, amely elősegítheti a kollagéntermelést, utóbbi kulcsfontosságú az egészséges bőr, haj és körmök számára.

A citrusfélék is keserű gyógynövénynek számítanak. Szintén segítik a test méregtelenítését, és ha reggel éhgyomorra megiszunk egy pohár meleg vízben elkevert citromlevet, akkor pedig beindítjuk az emésztést. Grapefruitot a benne található citromsav teszi keserűvé, túlzott fogyasztása esetén krónikus irritációhoz vezethet az irritábilis bél szindrómában vagy gyomorégésben szenvedőknél. Míg másfajta friss citrusfélékről ismert, hogy segítik az emésztést – különösen a narancsról, a citromról és a lime-ról –, a grapefruitnak különösen magas a rostösszetétele, és tele vannak vízzel, ami segíti a jóllakottság érzését a következő étkezésig.

A borsmenta nagyon hatékony a bélproblémák gyógyításában, de eredményesen kezeli a fejfájást, a hányingert, a reggeli rosszullétet, a hasmenést és a depresszióval járó szorongást is.

A cukrozatlan kakaó tele van magnéziummal, káliummal, vassal és cinkkel, valamint flavonoidokkal. Utóbbi a polifenolok egy formája, amely idővel segít a szervezetnek a gyulladás elleni küzdelemben. Emellett tele van antioxidánsokkal, és kiváló elektrolit- és ásványi anyagok, például magnézium forrás, vasat és káliumot tartalmaz, amely természetes vízhajtó.

Áfonya - ami nem tévesztendő össze a feldolgozott áfonyalével, amely sok hozzáadott cukrot tartalmazhat. A bio áfonya rendkívül fanyar, így viszonylag hamar megmozgatja az emésztési folyamatot. Hozzáadhatjuk friss salátákhoz, pácokhoz vagy akár turmixokhoz is, rendszeres beépítése az étrendbe általánosságban javíthatja az emésztési zavarokat.

A kávé keserű és fanyar, elősegíti a nyáltermelést és beindítja az emésztési folyamatot. A kutatások azt mutatják, hogy a kávé lehet a legnagyobb mértékben hozzájáruló antioxidáns bevitel az étrendben, mivel sok klorogénsavat tartalmaz, amely megakadályozza a látásvesztést vagy a vakságot az életkor előrehaladtával. Az antioxidánsok ráadásul segíthetnek leküzdeni a gyulladást a szervezetben. 

Történelmi visszatekintő

Amikor őseink élelmet kerestek, a legtöbb, amit találtak keserű volt. Az édes ételeket, mint például a gyümölcsök, sokkal nehezebb volt beszerezni és tárolni. Emiatt testük alkalmazkodott a rengeteg elérhető keserű ételhez. Beleink 25 keserű íz receptort tartalmaznak, viszont csak egyetlen édes íz receptort.

Annak ellenére, hogy testünk jobban be van állítva a keserű ételek kezelésére, mint az édesre vagy a sósra, a mai élelmiszerboltok az ellenkezőjét erősítik. A zöldségpulton kívül nem fogsz találkozni keserű ízű termékekkel – talán az alkoholos italok kivételével.

Jól mutatja az emberek tartózkodását a keserű ízekkel szemben az a tény, hogy minden 1200 eladott üdítőitalból mindössze egy volt tonik 2020-ban.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!