Teszteld az intelligenciádat!Általában véve az IQ tesztek mindegyike arról szól, hogy egy halom kérdést át kell olvasnunk és megválaszolnunk. Az alábbi azonban merőben különbözik, hiszen csak három kérdésre kell megadnunk a válaszokat. Mindennek ellenére ez a teszt ugyanakkor türelmet és fokozott odafigyelést igényel.
A kognitív gondolkodást mérő tesztet (KGMT) Shane Frederick pszichológus dolgozta ki, 2005-ben. Bevallása szerint a pszichológus azért választotta ezt a három kérdést, mert az emberek általában impulzív módon, válaszolták meg, vagyis nem átgondolva és nem mérlegelve válaszukat.

Ennek ellenére mégis nagyon kevés ember képes helyesen megválaszolni a teszt mindhárom kérdését. Az említett teszt kérdéseit 2003 januárjától kezdve 3428 alanyon tesztelték, és 26 hónapon keresztül 32 tanulmányt készítettek róla. Ez idő alatt a tesztalanyok csupán 1% válaszolta meg helyesen a három kérdést és ezek mindegyike neves egyetemek (Harvard, Yale) diákjai voltak.

Ez a rövid IQ teszt azzal a céllal jött létre, hogy tesztelje az emberek racionális gondolkodásmódját.

Lássuk a kérdéseket!

1. A baseball labda és a baseball ütő ára!

Egy baseball-labda ütővel együtt 1,10 dollárba kerül. Az ütő 1 dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. A “miegymásokat” gyártó gép problémája!

Ha 5 gép, 5 perc alatt 5 db. “miegymást” gyárt, 100 gép 100 db. “miegymást” mennyi idő alatt állít elő?

3. A kiterjedési felületüket megduplázó tavirózsák problémája!

Egy tó felületének bizonyos részét tavirózsák borítják. Minden egyes nap, a tavirózsák megduplázzák kiterjedési felületüket. Ha 48 nap alatt borítják be a tó egész felületét a tavirózsák, akkor mennyi idő alatt borítják be a tó felületének felét?

Egy kicsit gondolkodj, és ha kész, tekerj lejjebb!

Helyes válaszok

1. Az első kérdésnél sokan mondják, hogy 10 cent lenne. De a helyes válasz az 5 cent! Számolj utána, ha nem érted miért!

2. Megérzésünk azt sugallná, hogy a helyes válasz 100 perc lenne. A jó válasz azonban a következő: 5 perc szükséges ahhoz, hogy 100 gép 100 db. “ miegymást” gyártson.

3. A többség válasza erre a kérdésre 24 nap. A helyes válasz viszont 47 nap. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!