Bosszant, hogy a méregdrágán vásárolt eper egy nap alatt levet ereszt, majd megromlik? Így garantáltan frissen tarthatod több napon keresztül.



Mindenki megtapasztalta már, hogy hiába teszi a friss gyümölcsöt a hűtőbe, akkor is 1-2 napig marad élvezetes az íze, külleme. Azt is tudjuk, hogy ha vízzel leöblítjük őket, akkor sokkal sérülékenyebbek lesznek, és még hamarabb romlásnak indulnak, mint egyébként.  Hogy lehet ezt elkerülni? A megoldás: áztasd ecetes vízbe. Ez első hallásra kicsit ijesztőnek tűnik, de nem az! A gyümölcs nem lesz ecet-ízű.

A módszer lényege: a bogyós gyümölcsöket némi vizes átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket. Ebbe a vízbe tegyünk 1-2 evőkanálnyi ecetet. Negyedóra elteltével a gyümölcsökről öntsük le az ecetes áztatóvizet, és folyóvízzel kicsit öblítsük még át őket. Tegyük papírtörlőre vagy konyhakendőre, hogy megszáradjanak. Ezután mehetnek a hűtőbe, ahol 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Érdemes nagyobb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, és ne nyomják egymást.

Mi a titka? Az ecet fertőtlenít, és megelőzi az erjedést, penészesedést. És nem kell aggódni: az ecet íze biztos, hogy nem marad meg a gyümölcsökben.
Ez a módszer mindenfajta bogyós gyümölcs esetén biztonsággal alkalmazható: tehát a málna, szeder, ribizli is napokig szép marad.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!