A rendszeres teafogyasztóknak ezt mindenképpen érdemes tudni!Sajnos egy sor kutatás bizonyítja, hogy a teafilterek különféle növényvédő szereket, toxinokat és mesterséges ízfokozókat is tartalmaznak.

Kevesen tudják, hogy a csomagolás előtt a tealeveleket nem mossák meg, így ha az bármilyen permetező- vagy növényvédő szerrel volt kezelve, azt mi is megisszuk. Ezt elkerülheted, ha 'bio' minősítésű teát választasz.

Egy kutatócsoport által készített tanulmány szerint a tesztelt teák 91 százalékában jóval nagyobb a növényvédő szerek jelenléte, mint amit az egészségügyi hatóság engedélyez. Egy álmatlanság elleni teában nagy dózisú prokaplór nevű növényvédő szert találtak. A vegyület a potenciális rákkeltő szerek közé tartozik. Egyes nyugtatós hatású teák propargit nevű rákkeltő és mérgező anyagot tartalmaztak.

Az illatosított teák is a feketelistán vannak. Egy független tanulmány szerint a legtöbbjük endoszulfán nevű növényvédőt tartalmaz, mely az Európai Unióban, az USA-ban és sok más országban már rég be van tiltva. A szer ugyanis meddőséget és születési rendellenességet okoz.

Sok illatos, színes tea olyan mesterséges aromákat tartalmaz, melynek előállításához kőszénkátrányt használnak.

A papír teafilter sem nevezhető túlságosan biztonságosnak. A legtöbbjüket epiklórhidrinnel kezelik le, mely vegyület a vízzel érintkezve 3-MCPD molekulákra bomlik le. Ez igencsak megterheli az immunrendszert.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!