A főorvos szerint sokan cselekszenek meggondolatlanul, aztán a kórházban kötnek ki.Akár halálosak is lehetnek az illegális fogyasztószerek és táplálékkiegészítők. Nagyon sokan szeretnének fogyni, csakhogy nem mindegy, milyen áron. A kapszulák többsége ugyanis nemhogy nem nyújt megoldást az elhízásra, de könnyen kórházba is juttathatják a fogyókúrázót.
Petke Zsolt pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa arra hívta fel a nézők figyelmét, hogy egyes szerek hihetetlenül veszélyesek lehetnek. Azzal alapvetően tisztában kellene lennie mindenkinek, hogy gyógyszert, tablettát orvos ír fel. Nem a barátoktól kapja, és nem a neten rendeli, bizonytalan forrásból. A fogyasztószerek, melyek többé-kevésbé hiteles laborokban készülnek, nagyon súlyos függőséget képesek okozni, mert ezeknek a vegyületeknek a nagy része az amfetamin származékokhoz hasonló.

Ez azt jelenti, hogy az illegális piacon a speed kábítószerhez hasonló szereket vesz meg az ember, és abból eszik naponta 6-10 kapszulát a fogyás érdekében. Ez fél órán belül felviszi a vérnyomását, a pulzusát, kihajt minden folyadékot a szervezetéből, és akinek nem elég ellenálló a keringése, az akár egy órán belül infarktust vagy agyvérzést is kaphat – magyarázta a pszichiáter.

Internetről manapság mindent be lehet szerezni. A kórházi osztályon is nap mint nap látjuk – mondta Petke Zsolt, -  hogy például Kínából származó, ismeretlen vegyületeket szúrnak magukba a 15-17 éves fiatalok, akár hónapokon keresztül, aminek olyan hatása van, amire mi nem is számítunk.

Ellenőrzött szereket lenne szabad csak megvenni, de a fogyáshoz leginkább a klasszikus metódust javasolja a szakember: a diétát és a mozgást.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!