Érdemes megismerkedni az anyagok szupermenjével, melynek neve: grafén. Az elkövetkező évtizedekben gyakran fogunk találkozni vele.A grafén lényegében egy egy atomnyi vastagságú grafit. Annyira vékony, hogy a gyakorlatilag nem is látható. Hogy el tudjuk képzelni, mennyire vékony: ha hárommillió ív ilyen grafénréteget teszünk egymásra, még mindig csak 1 milliméter vastag lesz. A grafént felfedező két tudós Andre Geim és Konsztantyin Novoszjolov 2010-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

A grafén egyedülálló tulajdonságai

  • 200-szor erősebb az acélnál, ezzel a legerősebb ismert anyag.
  • A keménysége ellenére olyan rugalmas, mint a gumi, jól hajlítható
  • Az elektronok gyorsabban mozognak benne, mint más anyagban. 10-szer jobb vezető, mint a réz.
  • Átlátszó
  • Öntisztító, ellenáll a víznek, olajnak, zsírnak
  • Jól keverhető. Csupán egy százaléknyi grafént keverve a műanyaghoz, kiváló elektromos vezetőt kapunk.

Olyan átlátszó, hajlítható, érintőképernyős eszközt lehet vele készíteni, ami teljes szélességében tabletként, összehajtva mobiltelefonként, a csuklón meghajlítva okosóraként/okoskarkötőként is használható. Tud átlátszó is lenni, de át tud változni bármilyen színűvé, vagy mintájúvá. Ráadásul a grafénnel kevert műanyag erősebb és könnyebb lesz. A zsírtaszító tulajdonsága miatt pedig nem lesz tele ujjlenyomattal.

Grafén réteggel bevonva az asztalokat, falakat, mindenből kijelzőt varázsolhatunk. Nem kellenek majd fizikai kapcsolók és szabályozók pl. a tűzhelyekre. A házfalakon távolról irányítva változtathatják a reklámokat, a buszmegállók tábláin az érkezési időpontokat, de kiválthatja a hagyományos televíziót, vetítőt is.

A lakás ablakai akár teljes méretükben bevonhatók grafénnel, így napelemként és képernyőként is használhatók. Mivel bármilyen színt meg tud jeleníteni, megszűnhet a függöny fényszűrő feladata. Vagy képzeljünk el egy kirakatüveget, amelyen reklámok futnak.

A grafén könnyűsége, hajlékonysága és törhetetlensége a járműiparban is óriási fejlődést jelent. Réz, illetve nikkel rétegeket grafén rétegekkel keverve olyan kompozit anyagot állítottak elő, amely a rezet 500-szor, a nikkelt 180-szor erősebbé tette, ugyanakkor ellenállóvá az erózióval szemben. Járműveknél is előnyös lehet az ablakoknál a vízlepergető hatás. A grafénnal vége lesz az ablaktörlő-iparnak.

Aki irigyeli a fantasztikus filmek lényeinek UV- vagy infravörös látását, az örülhet, mert grafén alapú kontaktlencsével ő is képes lesz hasonlóra.

A garfén világhódító útjának első állomása várhatóan a kijelzők és napelemek lesznek. 1-2 év múlva meg is jelennek. És utána szép lassan a többi alkalmazás, mely várhatóan óriási változásokat jelent majd a hétköznapi életünkben is.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!