Vannak technikák, amivel egyszerűen tisztíthatók még a foltos szőnyegek is.A szőnyegtisztítás az egyik legnagyobb kihívás a takarítás során. Persze vannak technikák, amivel nagyban könnyíthetünk magunkon.
A legjobb, ha addig kezded el a folt tisztítását, amíg nedves.

Gyorssegély: Szórj rá annyi szódabikarbónát, hogy a tetején már egy kis száraz is maradjon belőle. Hagyd rajta 5 percig, majd porszívózd ki.

Válassz házi szereket a folt természete szerint.

Szódabikarbóna:
Kis balesetek, mint hányás vagy vizelet eltüntetésére kiválóan alkalmas. Töröld fel a nagyját, majd szórj a foltra szódabikarbónát, és nyomkodd mélyebbre egy papírkéztörlővel. Hagyd megszáradni, majd porszívózd ki. Ez a csodaszer a tisztítás mellett egyben fertőtleníti is a helyet.

Zsírfoltokat is eltávolíthatsz vele, ha egyenlő arányban sóval kevered el. Szórd a felületre, kis kefével dolgozd bele, és hagyd hatni 4-5 óráig. Porszívózd tisztára.

Sör:

Kávé és teafoltra löttyints egy kis sört, és finoman dörzsöld a szőnyegbe. A folt eltűnik. Ha csak halványodik, ismételd meg az eljárást.

Ammónia:
Önts 2 liter meleg vízhez 1 csésze ammóniát. Márts tiszta ruhát a keverékbe, és töröld át vele a kárpit vagy a szőnyeg foltjait. Hagyd megszáradni. Szükség szerint ismételj.

Ecet:
Oldj fel 2 ek sót ½ csésze ecetben. Könnyebb szennyeződésre, mint sör-, cola-, tejfoltok, ez való. Törüld át vele a foltot, hagyd megszáradni, majd porszívózd ki.

Nagyobb, sötétebb foltokra adj az előbbi keverékhez 2 ek boraxot. Úgy használd, mint az előzőt.

Nagy és makacs folthoz készíts tisztító pasztát: 1 ek ecetben keverj el 1 ek kukoricakeményítőt. Száraz ruhával dörzsöld a foltba. Hagyd rajta 2 napra, majd porszívózd ki.

Kiömlött festékre 2 csésze vízben keverj el másfél tk ecetet és másfél tk mosóport. Egy szivacsot a keverékbe mártva itasd föl vele a foltot, mielőtt még beleszárad. Hideg vízzel öblítsd át.

Gyümölcs és gyümölcslé foltot 1 ek mosópor, másfél ek ecet és 2 csésze víz keverékével tisztítsd ki.

Kávé és teafoltra víz és ecet egyenlő arányú keverékét is használhatod.

Borotválkozó krém:
Kend a gyümölcslé foltra, majd egy nedves ruhával dörzsöld bele. Végül törüld át egy tiszta, nedves ronggyal.  

Kend az olaj és zsírfoltba, hagyd megszáradni, majd törüld át nedves ronggyal.

Kukoricakeményítő:
Kiváló a tintafoltok eltávolításában. Keverj el kukoricakeményítőt egy kis tejjel. A pasztát kend a foltra. Hagyd hatni egy pár óráig, majd keféld ki a szennyeződést. Porszívóval fejezd be a munkát.

Olaj vagy zsírfoltok eltüntetésére is alkalmas. Csak szórd a szennyezett felületre, hagyd rajta pár órára, majd porszívózd tisztára.

Só:
Vörösbor löttyent a fehér szőnyegedre? Ne ess pánikba! Míg nedves, önts rá gyorsan egy kis fehérbort, hogy kivegye a színét. Öblítsd át hideg vizes ruhával. Szórj rá sót, és hagyd rajta 10 percig. Porszívózd ki.

Makacs zsíros foltba 1 rész só és 4 rész 70 %-os alkohol keverékét dörzsöld.

A ketchup, amíg meg nem szárad, eltávolítható. Később szinte már lehetetlen. Szórj rá gyorsan sót, és hagyd rajta hatni 10 percet, majd porszívózd ki. Ruhával szedd fel az esetleges maradékot. Addig folytasd a műveletet, míg tökéletesen tiszta nem lesz.

Borax:
Nedvesítsd meg és szórd meg borax-szal az enyhén foltos területet. Dörzsöld bele, hagyd megszáradni, aztán porszívózd ki. Ha még nem tökéletes, víz és ecet egyenlő arányú keverékével töröld át, majd hagyd megszáradni.

Hidrogénperoxid
Lövésed sincs, hogy mitől keletkezett a folt a szőnyegeden? Ebben az esetben 1 tk 3 %-os hidrogénperoxidot keverj el kevés tisztított borkővel vagy nem zselés fogkrémmel. Egy puha ronggyal dolgozd be a foltba. Öblítsd ki.

Vérfoltok eltüntetésére is kiváló.

Jégkocka:
Rágógumi került a szőnyegbe? Először is fagyaszd meg. Rakj pár jégkockát egy műanyagzacskóba, és tedd a rágós szőnyegre. A fagyott gumit kis késsel könnyen eltávolíthatod.

Tej:
Megszáradt vörösbor foltokat is kiszedhetsz egy kis forralt tejjel. Öntsd a foltra, és hagyd beszívódni a szőnyegbe. Meleg, szappanos vízzel szedd ki a tejet és a szennyeződést.

ÁLTALÁNOS SZÕNYEGTISZTÍTÁS
Ha szőnyegpadlód van, kezdd a tisztítást a legtávolabbi sarokban. Amíg meg nem szárad a szőnyeg, ne lépjen rá senki.

Szódabikarbóna:

Ha csak az áporodott,  dohos szagot szeretnéd eltüntetni, akkor ez a legmegfelelőbb. Szórd be vele egyenletesen a szőnyeget, és dörzsöld a szálak közé. Kis idő elteltével porszívózd ki.

Ecet:
Langyos vízbe önts egy kis ecetet, és dörzsöld át vele a szőnyeget. Megújítja a színét, fertőtleníti, szagtalanítja.  

Citrom:
Ecet helyett citromlevet is használhatsz a keverékbe.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!