Pályázni május elsejéig lehet.Pályázati kiírást tesz közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium magánszemélyek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervek részére, az elektromobilitás elterjedésének ösztönzésére a tisztán elektromos személygépkocsik és/vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik megvásárlásának támogatására.

A támogatás célja az elektromobilitás hazai elterjedésének előmozdítása.

A Támogató pályázatkezelési feladatait lebonyolító szervként az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Lebonyolító szerv) végzi. A pályázat forrása a Gazdasági Zöldítési Rendszer (XV. Nemzetgazdasági Minisztérium fejezet, 25. cím, 5. alcím, 1. jogcímcsoport) fejezeti kezelésű előirányzat.
A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában kerül folyósításra.
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg Kétmilliárd forint, ami a keret kimerülése esetén a Támogató által további feltöltésre kerülhet.

A módosított, friss  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS erre a linkre kattintva elérhető.

A regisztrált kereskedők hivatalos listája INNEN LETÖLTHETŐ, és a regisztrált finanszírozók listája is elérhető EZEN A LINKEN. Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a listákat folyamatosan frissítjük, és a pályázati felületről is elérhető.
A pályázati kitöltőprogram EZEN A LINKEN érhető el.

A segédlet a pályázati portál használatához INNEN LETÖLTHETŐ érhető el.

Ügyfélszolgálatunk a +36 1 312 2480 telefonszámon érhető el munkanapokon: H-Cs: 8.30 – 16.00, P: 8.30 – 14.30

Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére. 5 hónappal a pályázatok beadásának megkezdése után már látszik, hogy nagy az érdeklődés, kétszáz felett van az elbírált pályázatok száma, és további több mint 300 beadott pályázatot tartanak nyilván. Mivel hosszú távon is kiszámíthatóvá akarják tenni az elektromos autók elterjedését, ezért 2017-re 3 milliárd forint áll rendelkezésre a támogatásokhoz.

Magánszemélyek aránya is növekedett

A pályázók között szép számban vannak gazdasági társaságok, az arányuk hozzávetőlegesen 50 százalék. Ugyanakkor az érdeklődők között idén jelentősen emelkedett a magánszemélyek aránya is, 30-ról 42 százalékra. A benyújtott pályázatok több mint fele a fővárosból és vonzáskörzetéből érkezett.
Már az idén meg akarják valósítani azt, hogy elektromos járművekkel az ország teljesen átjárható legyen. Ehhez a tervek szerint 80 kilométerenként lesznek elektromos töltőállomások. A közösségi közlekedésben is támogatják az elektromos járművek bevezetését. Budapesten már közlekedik egy 20 járműből álló elektromos buszflotta, ami európai viszonylatban is jelentősnek számít.

Környezetvédelmi hatás

Az elektromos járművek elterjedésével elérhető, hogy csökkenjen a közlekedésben a gépjárművek által kibocsátott káros anyagok és az üvegházhatású gázok mennyisége, mérséklődjön a gazdaság fosszilis energiahordozó-igénye, és növelhető az energiabiztonság.
Az ország fontos gazdasági érdeke, hogy Magyarország sikeresen vegyen részt a járműgyártás előtt álló fejlődésben. Az elektromobilitás elterjedését ösztönző intézkedések között említette a zöld rendszámok és a különböző adótípusú ösztönzők bevezetését, vagy az infrastruktúra-fejlesztés támogatását. A tisztán elektromos meghajtású járművekre nincs regisztrációs adó és nincs forgalomba helyezési illeték, nem kell fizetni továbbá cégautó adót és helyi gépjárműadót sem.

A cél, hogy egyre több elektromos autó legyen az utakon

Mindezektől az intézkedésektől azt várják, hogy már 2020-ra közel 30 ezer elektromos gépkocsi közlekedik majd a magyar utakon. Közölte: a Jedlik tervben az elektromobilitás fejlesztésekor nemcsak a töltőinfrastruktúra kiépítése és a járművek elterjesztése hangsúlyos feladat, hanem a kutatás-fejlesztés támogatása és a háttéripar kiépítése is. Ezen belül is fontos új irány az önvezető autók megjelenése.

Az országban működő nemzetközi nagyvállalatok egyre nagyobb hányada kutatás-fejlesztési tevékenységét is Magyarországra hozza, fontos új lehetőséget jelent majd a zalaegerszegi tesztpálya megépítése. Az önvezető járművekhez kapcsolódó fejlesztések tesztelési környezetének kialakításával a világ élvonalába került az ország. Jelenleg mintegy 1600 zöld rendszámú autó fut az utakon, ezek közül közel 1000 elektromos autó. Jelenleg 153 nyilvános töltő érhető el országosan. Forrás: hirado.hu

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!