Rendkívüli támogatás és segély ilyenkor mindig jár!



Önkormányzati segélyt érintő változások (jogszabályi háttér: Szt. 45.§)
Az adott település önkormányzati képviselő-testületének, a települési támogatásának megállapításának, kifizetésének és felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendelete szabályozza.

Az önkormányzatok általi ellátás neve települési támogatás.
A támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatni kívántnak, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. Az önkormányzat kötelezettsége abból áll, hogy a települési támogatásról rendeletet hozzon létre. Annak eldöntése, hogy a támogatás keretében milyen célokra, mely feltételek teljesülése esetén milyen összegű támogatást nyújt, teljes mértékben az önkormányzat jogkörébe tartozik.

Az Szt. által szabott egyetlen kötelezettség az, hogy a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága.

Helyileg az illetékes önkormányzatnál igényelhető.

Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen
- a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
- a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy számára,
- a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
- a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek számára.

Ezekben az esetekben nyújtanak az önkormányzatok rendkívüli települési támogatást:
Rendkívüli települési támogatásban elsősorban azokat  indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!