"A magyar valóság a luxusrepülők bőrfoteljéből nem látszik."



Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vita elején úgy fogalmazott: Semmilyen európai parlamenti (EP-) diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson.
A „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról” szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját megnyitó felszólalásában a miniszter azt mondta, a Sargentini-jelentés a migránsok, a menedékkérők és a menekültek alapvető jogairól szól. Egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje, a magyar kormányt elítélje azért, mert védi Európa határait. Azért ítélik el Magyarországot - folytatta -, mert egyértelművé teszi: ott kell segíteni a világon, ahol baj van és nem pedig a bajt kell Európába hozni.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője vezérszónokként arról beszélt: szerinte a kormányoldal megpróbálja zárójelbe tenni a jelentés lényegi megállapításait annak hibáira hivatkozva.

Szerinte a kormányoldal köszönetet mondhat az európai parlamenti (EP) jelentéstevőnek, amiért Judith Sargentini 'a '68-as szellemiségre és szélsőbaloldali ideológiára épülő érvrendszert behozta ebbe a jelentésbe', nem tudva ellenállni saját frakciójának, ideológiai hátterének.

Figyelemelterelésnek nevezve, hogy a Sargentini-jelentés a migrációról, a határvédelemről szólna. Gyöngyösi Márton szerint ennek a témának - mivel nem a demokrácia és a jogállamiság helyzetéről szól - 'semmi keresnivalója ebben a jelentésben', amivel Sargentini nagyot hibázott, a kormányoldalnak óriási szívességet téve a magyarországi kormányoldalnak.

A szuverenitás témája kapcsán Gyöngyösi Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején tárgyalták le az uniós csatlakozási tárgyalások legtöbb fejezetét, szerinte 'egészen szolgalelkű módon', s eközben 'feladták a magyar szuverenitást részlegesen'. Úgyhogy most ne lepődjenek meg azon, hogy az Európai Parlamentben olyan jelentések születnek, amelyek az önök tevékenységét kritizálják - fogalmazott, a jelentés kapcsán felvetve, hogy ebben az ügyben saját európai politikai pártcsaládjuk tagjai sem állt ki a magyar kormányoldal tagjai mellett.

MSZP:

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Sargentini-jelentés a magyar valóságról szól, amely azonban 'a luxusrepülők bőrfoteljéből nem látszik'.

A migráció ügyében azt mondta: az MSZP nem gondolja, soha nem is gondolta, hogy bevándorlóországgá kell tenni Magyarországot, a migrációs válság valóban súlyos gondot jelent, és elfogadják a kerítés létét is. Szavai szerint migrációs ügyben máshol van a töréspont: a kormány ugyanis használni akarja a migrációs válságát, a baloldal viszont megoldani, ami csak európai együttműködéssel lehetséges. Hozzátette: a kormány ráadásul letelepedést biztosított olyanoknak, akik az orosz titkosszolgálathoz kötődnek vagy a szír diktátor pénzemberei. Migrációügyben úgy összegzett: a kabinet uszítani tud, kormányozni nem.
 

Gyurcsány Ferenc, DK: hazug és aljas a határozati javaslat

Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka a kormánypárti képviselők által beterjesztett határozat javaslatot 'tartalmában hazugnak', 'szándékában pedig aljasnak' nevezte.

Szerinte az indítvány azért hazug, mert nem arról szól, mint ami a Sargentini-jelentésben valójában szerepel, hiszen nem Magyarország a jelentés tárgya, hanem a magyar kormány tevékenysége. A javaslat aljasságát pedig abban látja, hogy a kormány személyében megbélyegzi a jelentést készítőit és támogatóit, megkérdőjelezi tisztességüket, miközben gyáván nem meri vállalni a felelősséget, és a 'nép szoknyája mögé' bújik.
A volt kormányfő a kormányoldalt és a miniszterelnököt politikai és erkölcsi értelemben gazembereknek nevezte, és úgy vélte, külföldön már 'szégyen kérdése lett' találkozni Orbán Viktorral.

Gyurcsány Ferenc azzal vádolta a kormányt, hogy az elmúlt nyolc évben polgárháborús hangulatot szított az országban, kommunistának és hazaárulónak bélyegez mindenkit, aki mást gondol, mint a kormányoldal, és olyan berendezkedést teremtett, amely távol áll attól az Európától, amelyet az európai emberek túlnyomó többsége szeretne. Hazugságnak nevezte azt is, hogy az ellenzék idegen kultúrájú emberekkel akarná elárasztani az országot.

A menekültüggyel kapcsolatban kijelentette: mindenkit illegális bevándorlónak nevezni több mint embertelenség, 'keresztényietlenség' is. Hozzátette: a gazdasági bevándorlók ügyében nincs vitája a kormányoldallal, ugyanakkor az életüket mentő embereknek kötelesség kezet nyújtani, akkor is, ha emiatt hazaárulónak tartják.

Azért is bírálta a kormányt, mert európai politikusokat Soros-ügynöknek bélyegez. 'Attól tartok, önöknek elment a józan eszük!' - fordult a kormánypárti padsorok felé. 

Gyurcsány Ferenc úgy összegzett: a kormány politikája látszólag sikeres, de történelmileg halott. 'El fogjuk előbb-utóbb temetni, és nem fogjuk meggyászolni sem önöket, sem a politikájukat' - mondta.

LMP: egy hamis EP-kampány előkészítése és figyelemelterelés zajlik

Az LMP vezérszónoka, Keresztes László Lóránt szerint egy hazug európai parlamenti (EP) kampányt készít elő a határozattal a kormányoldal. Mint mondta: a kormányzati érvelés szerint a kontinens jövőjét a migrációpártiak és az ellenzők szembeállása határozza meg, holott Brüsszelben - az unió és elitjének alkalmatlansága miatt - még el sem indult a migrációról az okokat feltáró valódi vita, így még neki sem látták a megoldási lehetőségek megvitatásának.
A Fidesz is kizárólag a tünetek kezeléséig jutott el, semmit nem tett az okok megszüntetése érdekében - jelentette ki, fontos kérdésekről a figyelmet elterelő álvitának nevezve, ami történik.

Akkor tudja Magyarország megvédeni a szuverenitását, hogyha minden szempontból erős, fejlődő ország, egy olyan ország, amely meg tudja adni a biztonságot, a megélhetés lehetőségét a polgárainak és meg tudja védeni a polgárait - jelentette ki a határozattervezet címére utalva.

Szerinte a szuverenitás megőrzéséhez arra van szükség, hogy idehaza boldogulhassanak a fiatalok, így ne kelljen külföldre menniük, jól működő egészségügyi-, oktatási rendszerre, az energiafüggőség csökkentésére, modern gazdaságra van szükség, valamint arra, hogy az országnak erős, kiszámítható szövetségesei legyenek, és ne marginalizálódjon a kormány elhibázott politikája miatt.

Párbeszéd:

Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka hangsúlyozta: közvélemény-kutatások tanúsága szerint az emberek többsége tudja, hogy nem az ország, hanem a kormányzat elítéléséről szól a jelentés, amely az utóbbi nyolc év 'aljas, embertelen, szívtelen' politikáját minősíti.

A korrupcióról szólva a kormányoldalra utalva kijelentette, 'az Európai Unió pont megelégelte a lopásaikat', kijelentve, hogy az 'ipari tolvajlás' miatt a magyar emberek 500 milliárd forintnyi támogatástól eshetnek el.

Végül 'szájkaratés álkeresztényeknek' nevezve a kormányoldalon ülőket, akik közömbösek a szegények problémái iránt. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!