Sokat hallani róla, hogy mennyire káros az energiaitalok túlzott fogyasztása, de arról vajon tudtál e, hogy akár egy dobozzal is ártalmas lehet?



2015-ben a JAMA Today közzétette egy tanulmány eredményeit, amelyet a Live Science is megjelentetett. A vizsgálatban az orvosok egészséges felnőtteket vizsgáltak meg, ellenőrizve a szívverésüket és a vérnyomásukat. Aztán a résztvevőkkel megitattak egy pohár energiaitalt, ami taurint, koffeint és egyéb adalékokat tartalmazott. Ezután az orvosok újra megvizsgálták a résztvevőket és az eredmények megdöbbentőek voltak.

Ez tapasztalták:

  • A résztvevők vérnyomása megemelkedett
  • A pulzusszámuk megnövekedett
  • Néhány résztvevő szívverése szabálytalanná vált
  • A noradrenalin szintje a résztvevők véráramában nőtt. (A noradrenalin egy természetben előforduló hormon, amely megemeli a vérnyomást.)

Egészségügyi kockázatok:
A fenti hatások mindegyike szívelégtelenséghez vezethet, pedig mindannyian csupán egy doboz igen népszerű italt fogyasztottak.

Azok az emberek, akik energiaitalokat isznak, gyakran nagyobb kockázattal rendelkeznek a szívbetegségek előfordulására, mint azok, akik nem.

És a magas cukortartalmukról még nem is tettünk említést. Rendszeres fogyasztásuk májkárosító, cukorbetegséghez vezethet. Lényegében hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához.

Tégy egy szívességet és oszd meg vele ezt a cikket, hogy megtudja, milyen magas kockázatot jelent az energiaitalok fogyasztása!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!