Nehogy hasnyálmirigy gyulladás legyen a zsíros karácsonyi menü és a túl sok alkohol eredménye!Karácsony és szilveszter időszakában nagyobb a hasnyálmirigy gyulladással kórházba kerülő betegek száma a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikáján. Ez a tapasztalata dr. Müllner Katalin belgyógyász, gasztroenterológusnak, aki szerint a nehéz ünnepi ételek és a mértéktelen alkohol fogyasztás súlyos tüneteket okozhatnak.

A belgyógyász szerint fontos, hogy ha a beteg egy megterhelő étkezés után tartósan rosszul van, minél előbb szakorvoshoz forduljon. Ha nem múlik az övszerű fájdalom és társul hozzá láz illetve hányinger, hányás, ne halogassák az orvos felkeresését. Gyakori, hogy céges rendezvény után egész hétvégén rosszul vannak a betegek, de  bíznak abban, hogy elmúlik, és hétfőn, amikor kórházba kerülnek, már több szövődmény is kialakulhat. Ugyanis ha szövetelhalással jár már a gyulladásos folyamat vagy felülfertőződik, sokszervi elégtelenség is kialakulhat, művese kezelésre, akár lélegeztetésre is szükség lehet.

A hasnyálmirigy gyulladásnak két fő oka lehet: az egyik az epekövesség, a másik az alkoholos eredetű. Ritkábban állhat hátterében örökletes anyagcserezavar, de lehet vírusos eredetű is. Vérvétellel és hasi ultrahang segítségével könnyen diagnosztizálható a betegség. Ha epekő okozza, és ez időben kiderül (vagyis 48-72 órán belül van diagnózis) az epeúti kő úgynevezett epeúti tükrözéssel könnyen eltávolítható. Ekkor a hasnyálmirigy újra kezd dolgozni, a gyulladás lassan múlik. Az alkoholos eredetű gyulladásnál nincs ilyen megoldás, nincs gyógyszer sem, az egyetlen kezelés: a koplalás. A beteg nem ehet, nem ihat, a tápanyag pótlása infúzióval történik.

Dr. Müllner Katalin elmesélte legdrámaibb emlékét, mely kezdő orvosként érte: egy egyébként teljesen egészséges 28 éves férfi egy pacalpörkölt elfogyasztása után került a kórházba, sok szervi elégtelenség alakult ki nála, intenzív osztályra került és végül sajnos a mindez az életébe került. Ez extrém példa, a betegek kis százaléka jár így, de a példa intsen arra mindenkit, hogy ne mérték nélküli evéssel, korlátlan ivással ünnepeljen.

A hasnyálmirigy gyulladás az a betegség, aminek elkerülése érdekében maguk a betegek tehetnek legtöbbet. Például, ha valaki tudja magáról, hogy epeköves, az kiemelten figyeljen oda és tartsa az előírt zsírszegény étrendet. Javasolt a zsíros, olajos, hagymás, tojásos, csokoládés, vajas-krémes ételeket kerülni, így az ünnepi menü egyik hagyományos fogását: a töltött káposztát is.

A belgyógyász szerint lényeges, hogy tudjunk mértékkel enni és inni. A jóllakottság érzés után, kerüljék a túlevést, álljanak ellent a kínálásnak. Hallgassanak a szervezetükre, amikor jelez, felesleges tovább enni.

Az alkohol mennyiséggel főleg szilveszterkor vagy az előszilveszterezések alkalmával lehet gond. A gasztroenterológus azt javasolja, hogy lehetőleg kerüljék az égetett szeszes italok (pálinka, whiskey, vodka, tequila, gin stb.) fogyasztását, amelyek gyomor vagy nyelőcsővérzést is okozhatnak, ráadásul direkt rákkelő anyagokat tartalmaznak. Egy karácsonyi vacsorán elfogadható mennyiség nőknél maximum 2 dl bor vagy sör, férfiaknál 3, de legfeljebb 5 dl lenne. Forrás

► LEGYÉL MÉRTÉKLETES! KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!