Gondold meg jól meg, milyen anyagot használsz a házadnál!



Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódít a polisztirolos szigetelés. Ha egy kis pénz összegyűlt, az első adandó alkalommal gyorsan le kell szigetelni a házat, természetesen polisztirollal.

A régi lakásokat a legtöbb esetben polisztirol szigetelés segítségével teszik lakhatóbbá, hiszen ez nem csak a meleget tartja jobban bent, hanem külsőleg is esztétikusabbá teszi az omladozó romot. Azonban, már az első körben érdemes tisztázni: a polisztirol egyáltalán nem egészséges!

Alexandru Hortopan román építész a polisztirol szigetelés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

“Nem javaslom a polisztirol szigetelés használatát. Főleg a kisgyerekes családok esetében kell kerülni ezt az anyagot. Nagyon sokan polisztirollal szigetelnek, és még termopán nyílászárókat is tesznek. Ezáltal teljesen megfosztják a házat attól, hogy lélegezni tudjon. Nagyon nagy lesz a páratartalom, és ennek köszönhetően gombák, és más különböző mikroorganizmusok telepednek meg a helyiségek belső falain. Ha egy kisgyerek ilyen helyen nevelkedik fel, akkor szinte biztos, hogy légzőszervi megbetegedésekkel fog küzdeni” – véli a szakember.

Hozzáteszi: ha választani kell a kőzetgyapot és a polisztirol között, akkor természetesen jobb, a kicsit drágább, de egészségesebb kőzetgyapotot megvenni. Jobb a hangszigetelése, a páraáteresztő képessége, és az sem elhanyagolandó tény, hogy a kőzetgyapot nem ég, hiszen olvadáspontja 1000 fok fölött van.

Több európai országban már betiltották a polisztirol használatát, mivel az egy vegyi eljárással előállított termék, és egyáltalán nem újrahasznosítható. Tehát környezeti szempontból is nagyon rossza a megítélése.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!