Évekig tartó kutatások után a tudósok megállapították, hogy ahogy közeledik az utolsó lélegzetvételünk pillanata, a testünk egy bizonyos sorrendben elveszíti a funkcióit, és azt is tudni lehet, mi a legelső érzékelés, amit órákkal a halálunk előtt elveszítünk.

Ez sokak számára érzékeny, fájdalmas és ijesztő téma lehet, de a kutatók számára mégis lenyűgöző, ugyanis rendkívül kevés adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, mi történik az emberekkel a haldoklás során.

Általában a halált abból a szempontból írják le, ahogy a család, a barátok és az orvosok érzékelik a folyamatot, amin a haldokló keresztülmegy.

James Hallenbeck, a Stanford Egyetem palliatív ellátással foglalkozó szakembere szerint a haldokló emberek egy adott sorrendben veszítik el az érzékeiket

'Először az éhség, majd a szomjúság veszik el. Ezután fokozatosan a beszéd, majd a látás következik. Az utolsó érzékek, amelyeket a haldoklók elveszítenek általában a hallás és a tapintás' - mondta a szakember.

 

David Hovda, a UCLA agysérülésekkel foglalkozó kutatóközpontjának vezetője szerint a folyamat során az agy elkezd olyan területeket feláldozni, amelyek kevésbé kritikusak a túlélés szempontjából.

'Ahogy az agy kezd megváltozni és elhalni, különböző részek stimulálódnak, és ezek egyike a vizuális központ - ezért kezdenek az emberek nagy fényességet látni' - magyarázta.

Az érzékek némelyikének ez a kiéleződése alátámasztani látszik azt, amit a tudósok az agyhalálra adott reakciójáról eddig tudnak.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!