Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. 



Kigyulladt, és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame Székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami. 

Fontosabb részletek:

  • Hétfőn este hét óra előtt kigyulladt a párizsi Notre-Dame-Székesegyház.
  • Beomlott az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony, a lángok elérték az egyik harangtornyot, de aztán sikerült megmenteni a fő szerkezetet és mindkét tornyot is.
  • Az oltásban egy tűzoltó súlyosan megsérült.
  • Éjfélkor még tartott a kétharmadrészt megsemmisült tetőszerkezet oltása, de már alábbhagyott a lángok intenzitása.
  • A hatóságok megerősítették, hogy balesetről és nem szándékos gyújtogatásról lehetett szó.
  • A közel nyolcszáz éves épületben keletkezett kár hatalmas, évekbe fog telni a helyreállítása.
  • A katedrális Párizs egyik legfontosabb nevezetessége, évente 13 millióan látogatják.

A Le Figaro tudósítója este 11 után azt írta a helyszínről, hogy a tűzoltók még locsolják a homlokzatot, és folytatódik az oltás, de már komolyabb lángokat nem látni. A tetőn viszont még nem fékezték meg teljesen a lángokat.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg' – jelentette ki este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját. „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot' – jelentette ki, ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!