Milyen pózban szoktál aludni? Most megtudhatod, hogy melyik a legegészségesebb!Nem csak az számít, hogy mennyit alszol egy éjszaka alatt, hanem az is, hogy melyik a legjellemzőbb póz, amiben aludni szoktál.

Az emberek 95%-ban ugyanabban a pozícióban alusznak egész éjszaka. Egy egészséges életmódot folytató, kiegyensúlyozott személy az élete egyharmadát tölti alvással.

Az alábbi alvási pozíciókból megtudhatod, hogy azok milyen betegségeket válthatnak ki. Ha eddig nem aludtál megfelelően, itt az ideje változtatni szokásaidon.

1. Alvás háton

Ha ízületi gyulladással küzdesz, a háton alvás lehet a legmegfelelőbb számodra, ugyanis ebben a pozícióban a testsúly egyenletesen oszlik el. A rossz hír azonban az, hogy azok, akik horkolásra hajlamosak, el kell kerüljék ezt a pozíciót, mert különben még jobban felerősödik a probléma. Főleg abban az esetben, ha túlsúllyal is küzdenek, mivel a nyak hátsó részén lévő súlyfelesleg az egyenletes nyomás hatására felerősíti a horkolást. Ha háton alszol a szövetek nem kapnak elég oxigént, ezért az asztmás rohamok, és különböző szívproblémák még jobban felerősödhetnek.

2. Alvás oldalra fordulva

Jim Horne, a Loughboroughi Egyetemi Alváskutató Központjának szakértője szerint az oldalra fordult pozíció enyhíti a reflux tüneteit, és az emésztési problémákat. Viszont, nem árt tudni, hogy ebben a pozícióban a ráncok hangsúlyozottabbá válnak, mivel a párna mindig ugyanott nyomja az arcot.

3. Hason alvás

Ez a pozíció kifejezetten azoknak ajánlott, akik horkolással küzdenek. Viszont hamarabb kialakulhatnak különböző fogászati problémák, mivel az állkapocs fokozott megterhelésnek van kitéve, ellentétben más alvási pozícióval. Ez a pozíció a felső idegeket is terhelheti, hiszen hosszú ideig nyomást gyakorolunk rájuk. Ennek következtében egyáltalán nem ritka a reggeli zsibbadás-érzet. Sőt, légzési problémák is kialakulhatnak.

4. Alvás magzati pózban

A nap folyamán a gerincoszlop igencsak ki van téve a terhelésnek, ezért a magzati póz a lehető legpihentetőbb pozíció. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik a terhelésből adódó gerinc- vagy hátfájdalommal küzdenek. Fontos, hogy a párna ne legyen se túl alacsony, se túl magas, így elkerülhető a nyaki izmok befeszülése. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!