Az allergiás tünetek gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal.



Pollenjelentés: Parlagfű, csalánfélék. Hétvégén a parlagfű pollenszórása tovább erősödhet, közepes-magas, néhol már nagyon magas szintet érhet el. Magas szinten lehet jelen a csalánfélék, illetve helyenként az üröm virágporának mennyisége. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé magas szintet érhet el.

Az elkövetkező napokban az előrejelzések alapján a parlagfű pollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként magas szintet érhet el. 

Ismerje fel idejében!

A szénanáthás tünetek gyakran összetéveszthetők a megfázásos panaszokkal. Nyáron is lehetünk náthásak, a két betegség közt azonban alapvető különbségek vannak. Az allergia kiváltója az allergén. A tünetek jelentkezhetnek egész évben, ez esetben az allergének valószínűleg a lakáson belül keresendők, a leggyakrabban poratka, háziállatok szőre, vagy penészgomba lehetnek. A szezonálisan kialakuló panaszokat pollenek okozhatják. Ilyen esetben az allergiás tünetek: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés tipikusan az év egy adott időszakában, az allergén növény virágzásának idején jelentkeznek.

A leggyakoribb és talán legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus közepétől szeptember közepéig éri el csúcsidőszakát.

Az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist.

Az allergiás tünetek nem csak a mindennapokat nehezítik meg, de a nem megfelelően kezelt panaszok hosszú távon komoly szövődményekhez is vezethetnek. Jellegzetes panasz az allergiás orrdugulás, ami miatt a betegek gyakran szájon át lélegeznek. A kellemetlen tünet így azonban már nem csak az éjszakai pihenést zavarja, de a tartósan nyitott szájon át történő légzés elhúzódó alsó légúti hurutot is okozhat. A nem megfelelően kezelt allergia kellemetlen szövődménye lehet krónikus orrmelléküreg-gyulladás, illetve a PND, un. postnasal drip kórkép, melynek során az orrmelléküregekben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik. Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is jelentkezhet.

Szénanáthás betegeknél, az allergia szövődményeként kialakulhat asztma. Allergiás asztma esetén pedig a szénanáthás tünetek megfelelő kezelése elengedhetetlen a betegség kontrollálásához.

Az allergia a beteg egész életére kihat, a nem megfelelően kontrollált betegség az életminőséget is jelentősen rontja. Jól beállított, személyre szabott terápia mellett azonban az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!