A kutatások meglepő eredményt hoztak.Azok a kislányok, netán kisfiúk, akik a babájukat, játékfigurájukat a bal karjukban ringatják, a tudomány emberei szerint fejlettebb kognitív képességekkel fognak rendelkezni felnőtt korukra, mint azok, akik a jobb karjukra fektetik le a “gyereküket”, emellett a társasági életük is színesebb, gazdagabb lesz.

Egy erről szóló kutatásban meg is jegyzik a szakemberek, hogy az emberek többsége a bal karjában tartja a kisbabát, ami éleseszűségre, és jó szocializációs képességre vall. Emögött az áll, hogy az ember társas lény, ezért fontos számára az arckontaktus, az arcfelismerő memória kialakítása.

Amikor egy ember egy kisbabát a karjába tesz, szinte ösztönösen a bal karjába helyez, hiszen a látás, a beszéd idegvégződései átlósan vannak elhelyezkedve az agyban, így azok ingerei a jobb agyféltekében dolgozódnak fel, ezért van az, hogy a bal oldali testrész aktív ilyen helyzetben.

Korábban voltak olyan szakértők, akik azon a véleményen voltak, hogy a gyerekek arcfelismerő memóriája még nem köthető egyik agyféltekéjükhöz sem, azonban az University of London kutatói más eredményt kaptak. Közel 100, 4-5 éves gyerek bevonásával végeztek kísérletet, ahol a kicsiknek kezdetleges ábrákat mutattak, például pöttyök segítségével jelenítettek meg különböző arcokat párnákon. A gyerkőcök azt a párnát ölelték meg, amelyen a pár pötty segítségével valamilyen arcvonást figyeltek meg, mert azt gondolták, hogy az egy ölelésre vágyó kisbaba.

Dr. Giliam Forrester, a tanulmány szerzője közölte, hogy ezt a jelenséget baloldali ölelő hajlamnak nevezik, és nem csak az emberek körében, de az állatvilágban is megfigyelhető, például a gorilláknál. 

“A baba bal karban való elhelyezésével a szülő jobban meg tudja figyelni a kicsi állapotát, arcvonásait, könnyebben észreveszi a jeleket a gyerek arcán” – mondta a szakember.

A kismamák is 80 százalékban a bal karjukon tartják a kisbabájukat, főként az első 12 hétben figyelhető ez meg, amikor a kicsik még sérülékenyebbek, esetlenebbek. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!