Az időbeli kitolódást és a betegszámot is prognosztizálták.Szlovákiában az Egészségpolitikai Intézet (IZP) nyilvánosságra hozta elemzéseit, hogy mekkora járványra készüljön fel az ország. Magyarországon nincs ilyen adat nyilvánosan, de Szlovákia sok tekintetben hasonló hozzánk és sok tanulság levonható. Az információkat az ujszo.com hozta nyilvánosságra.

Martin Smatana igazgató szerint, ha érvényben maradnak a jelenlegi intézkedések, akkor félmillió embert fertőződhet meg száz napon belül 24 ezer ember kerülhet kórházba, ebből körülbelül ezer szorulhat intenzív kezelésre. A félmillió fertőzött többségének enyhe, vagy semmilyen tünete nem lesz.

Az optimista forgatókönyvek szerint is nagy a valószínűsége annak, hogy az e hét hétfőtől számított 60. napon az országban 52 ezer embernek lesznek tünetei, s közel négyezer szorul majd kórházi ellátásra, ebből 532 személynek lesz szüksége lélegeztetőgépre. Ezen a napon összesen körülbelül 87 ezer fertőzött lesz, többségük ugyancsak minimális vagy semmilyen tünetekkel.

Ha semmilyen óvintézkedéseket nem foganatosított volna a kormány, akkor egy hónap alatt körülbelül 2,3 millió fertőzött személy lenne az országban.

Ezen adatokat az IZP olyan esetben tartja reálisnak, ha a jelenlegi óvintézkedések minimum három–négy hónapig lennének érvényesek. Ennek pedig nagyon kicsi az esélye, ugyanis ezen intézkedések hatalmas megterhelést jelentenek az átlagos embereknek és a gazdaságnak is.

Az alábbi ábrán három forgatókönyv látható.


A minimális korlátozás azt jelentené, hogy semmilyen formában nem korlátozták volna az emberek mozgását. Ez esetben március végén tetőzne a járvány, és a szlovák lakosság 45%-a kapná azt el 2,4 millió ember.

A közepes korlátozás azt jelenti, hogy olyan intézkedések maradnak érvényben, amelyek március 16-ig voltak érvényesek Szlovákiában. Ez esetben május elején tetőzne a járvány és a lakosság 25%-át érintené, azaz 1,36 millió embert.

Szigorú korlátozások: ezek olyan intézkedések, amelyek jelenleg érvényesek az országban ekkor a tetőzés június második felében tetőzne és a lakosság 10%-át érintené, mintegy félmillió embert.

Ha a legszigorúbb intézkedések maradnának életben hosszú hónapokig, akkor csúcsidőszakban 300.000 embernél jelentkeznének tünetek 24 ezren igényelnének kórházi ellátást és mintegy 3300 embert kellene intenzív osztályon ápolni.


A dokumentum közlésekor 72 fertőzött volt Szlovákiában. A tanulmány készítői azzal számoltak, hogy az emberek betartják az óvintézkedéseket és nem bukkan fel újabb jelentős járványgóc.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!