Mégsem csodaszer a kókuszzsír?



Megdőlni látszik a kókuszolaj csodaerejéről alkotott mítosz? A Harvard professzora lerántja a leplet a kókuszolaj valódi hatásairól!

Számos írás született a kókuszolaj jótékony hatásáról, ám most egy harvardi professzor nekifeszül a mindenki által csodaszerként titulált kókuszolajnak. Karin Michels professzor szerint a kókuszolaj „tiszta méreg” és az „egyik legrosszabb dolog, amit megehetünk”. Az előadásról szóló videó szinte futótűzként terjedt a legnagyobb videó megosztó portálon, így egyre több és több ember kezdheti törni a fejét a „csodaszerrel” kapcsolatban.

Michels többek között azzal érvelt, hogy nincs tudományosan bizonyított háttere annak, hogy a kókuszolajnak jótékony hatásai volnának a szervezetre nézve. Ráadásul a kókuszolajban található nagy mennyiségű telített zsírsav veszélyezteti a vérerek egészségét, mivel lerakódva könnyedén elzárhatják a vér útját.

Akár mi magunk is megállapíthatjuk, hogy egy olaj, zsiradék milyen mértékig tartalmaz telített zsírsavakat, ugyanis ha szobahőmérsékleten hagyva szilárd halmazállapotú marad, akkor nagy a telített zsírsav mennyisége.

Táplálkozási szakértők inkább az olíva, illetve a repce olajat ajánlják, hiszen kitűnően alkalmazhatóak főzések sütések során, ráadásul a repceolaj magas omega-3 tartalmú.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!