Az egekbe szökött a fehér répa ára.



A fehér répa, bár „megosztó” zöldség – különösen a gyerekeknél végzi szégyenszemre a tányér szélén –, nélkülözhetetlen alapanyag a konyhában. Nincs nélküle például vasárnapi húsleves vagy grillezett zöldségköret.

A Borsonline egy olvasója a sertésszűz mellé vásárolt petrezselyemgyökeret az egyik nagy bevásárlóközpontban, és azzal szembesült, hogy drágább, mint a hús! A fehér répa kilóját 2499 forintért adják, a sertésszűzét pedig 2299 forintért. Így történhetett, hogy 47 deka zöldségért majdnem annyit fizetett (1175 forint), mint 60 deka húsért (1379 forintot).

A petrezselyem kilós ára tavaly nyáron a duplájára nőtt, és azóta sem lett olcsóbb, sőt most jutott a csúcsra. Ennek oka, hogy a tavalyi aszály miatt egész Európában hiány van, és mindenütt magas az ára. Ugyanakkor a termelőktől nagyjából a bolti ár feléért veszik meg a terményt a felvásárlók, de még tovább is emelkedhet kicsit a felvásárlói ár.

A szakértők arra számítanak, hogy ha idén jó lesz a termés, akkor visszaállhat a világ rendje, és megfeleződik a petrezselyemgyökér ára.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!