A kormány mostantól nem fogja kimenteni a bankokat. Érdekel hol történik ilyesmi?



Kazahsztán új elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev bejelentette, hogy eltörli több mint hárommillió kazah adósságát, és bejelentette, hogy a kormány mostantól nem fogja kimenteni a bankokat - írja az Index.

A 18 milliós közép-ázsiai ország már nagyjából egy évtizede egy elhúzódó bankválsággal küzd, a bankok állami kimentése eddig nagyjából 18 milliárd dollárba került. Tokajev viszont a héten azt nyilatkozta, hogy ő úgy gondolja, a kormánynak nem kellene többet kisegítenie a bankokat.

Az adósokat viszont kisegítik, ami a kormány számításai szerint kicsit kevesebb, mint egymilliárd dollárba fog kerülni. A lépés azokat célozza, akik nem tudják fizetni az adósságaikat, ami a lakosság nagyjából egyhatodára jellemző. A nem fizető adósok átlagosan 300 ezer tengével, vagyis durván 225 ezer forinttal tartoznak a bankoknak.

Tokajev a június 9-i választások után vette át a hatalmat, pontosan kapta meg azt az országot 1991 óta vezető Nurszultan Nazarbajevtől, aki nem indult, így az általa kiszemelt Tokajev nyerte meg a választást. A magát Nemzet Vezetőjévé kinevező Nazarbajev nem igazán demokratikusan vezette Kazahsztánt, amit jelez az is, hogy legutóbbi választásán a szavazatok 97,75 százalékát szerezte meg. Tokajev ehhez képest csak a szavazatok 71 százalékát kapva lett az ország elnöke.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!