Az orosz elnök alaposan ráijesztett a románokra.



Vlagyimir Putyin egy hétvégi interjúban arról beszélt, hogy a második világháború után meghúzott határok kérdésében a magyar-román határ ügyére is ki kell térni. A román sajtó megdöbbenten számolt be a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúról.

Az orosz elnök honlapjára pénteken felkerült interjúban a riporter Putyin és a japán miniszterelnök közötti találkozó miatt tette fel azt a kérdést, hogy hajlandó lenne-e Moszkva visszaadni Japánnak a Kuril-szigetek egy részét a szorosabb gazdasági együttműködés fejében, és a Balti-tenger parti Kalinyingrád – a korábbi Kelet-Poroszország – ügyét is felvetette. Putyin a Kuril-szigetek kapcsán leszögezte, hogy Oroszország nem adja át a területeit.
„Olyan megoldást kell találni, amivel egyik felet sem éri kár, ami nyomán egyik fél sem érzi magát nyertesnek vagy vesztesnek” – mondta az orosz elnök.

A Kínával fennálló területi vitákra azt mondta, hogy nem adtak vissza semmilyen területet. „Azok a területek vitatottak voltak, és negyven éven keresztül tárgyaltunk Kínával, mire megállapodtunk, és a terület egy részét Oroszország kapta, másokat meg Kína.
A japán probléma a második világháború során állt elő, és azt követően nemzetközi egyezmények rögzítik, miközben a kínai határról folytatott egyeztetéseknek semmi közük a második világháborúhoz vagy bármilyen katonai konfliktushoz” – szögezte le Putyin.

A Kalinyingrádra vonatkozó megjegyzésre Putyin azt válaszolta, hogy ha valaki felül akarja vizsgálni a második világháború kimenetelét, akkor tárgyalhatnak róla. De akkor nem csak Kalinyingrádról kell tárgyalni, hanem Németország keleti részéről, az egykor Lengyelország részét képező Lvov városáról, és így tovább.
És persze ott van még a listán Magyarország és Románia is” – mutatott rá az orosz elnök.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!