11 európai országban van hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt.



11 európai országban van hőségriadó a Lucifernek elnevezett hőhullám miatt. 2003 óta ez a legsúlyosabb hőség a kontinensen. 

Magyarország mellett többek között Olaszországban, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Boszniában is arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek óvatosak, maradjanak zárt térben és kerüljék a hosszú utakat. 

A hőségnek már legalább két halálos áldozata van, egy Romániában, egy pedig Lengyelországban, sokakat pedig kórházba szállítottak. Olaszországban 15 százalékkal többen kerültek kórházba, mint ilyenkor szokásos.

Csütörtökön a legmelegebb Spanyolországban, Cordobában és Cataniában, Szicíliában volt (42 fok), szerdán a horvátországi Splitben is ilyen meleg volt. 

 A hőhullám jövő szerdáig tarthat, a csúcsot pedig hétvégén érheti el - Olaszországban és a Balkánon 46 foknál is melegebb lehet. 

Belgrádban előfordult, hogy a hőség miatt emberek estek össze.

Az extrém meleg az erős szelekkel együtt súlyos erdőtüzeket is okoz. Idén nyáron már hatvanan haltak meg erdőtüzekben Portugáliában, és súlyos károkat okoztak Franciaországban, Görögországban és Olaszországban.

Pénteken 75 helyen riasztották erdőtűzhöz a tűzoltókat Albániában, de sok eset volt a Balkán többi részén is. A hőhullám Olaszországban eurómilliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak, 11 régióban van vízhiány. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!