Ha rendszeresen használod, ezeket tudnod kell róla.



Helyes beszerelés és használat mellett a légkondicionáló készülék megváltja az életünket. A nyári hőséget elviselhetővé teszi, és gyakran ment meg a felforrósodott lakásban a hőgutától. A pozitívumait mindenki ismeri, nem is soroljuk tovább. Ám a mellékhatásairól már annál kevesebben tájékozódnak.

1. Károsítja a légzőszervek egészségét

Minden hirtelen hőmérsékletváltozás vagy a nedvességtartalom ingadozása komoly légzőszervi gondokhoz vezet. A kinti kánikulából valahányszor belépünk egy jól lehűtött helyiségbe, kitesszük magunkat a veszélynek, és fordítva. A szervezetünk ilyenkor fogékonyabb lesz a légúti fertőzésekre, mivel nem tud ily gyorsan alkalmazkodni az új feltételekhez. Kutatások bizonyítják, hogy a légkondicionálóval felszerelt helyiségekben tartózkodók 35%-a fordul orvoshoz, ellenben a 9%-kal, akik természetesen hűtött szobában lesznek betegek.

2. Szemproblémák

Köztudott, hogy az olyan szemproblémák, mint például a kötőhártya-gyulladás, gyorsan károsítják a látás minőségét. Hasonló veszélynek vannak kitéve azok is, akik kontaktlencsét használnak. Miért? Mert ezek a segédeszközök szárítják a szemet, így hamar fellép a viszketés, irritáció. Mi több, ezek a személyek ha légkondicionált helyiségben tartózkodnak, a szemproblémák súlyosbodhatnak.

3. Kiszáradás

Kevesen tudják, de a légkondicionáló készülék magába szívja a helyiség nedvességtartalmát, így hűti le a teret és az emberi testet. Mi azonban nem érezzük ezt a nedvességhiányt, és ha nem iszunk elegendő vizet, akkor bizony a szervezetünk hihetetlenül gyorsan kiszárad.

4. Fejfájás

A kiszáradás egyik vészharangjaként lép fel a fejfájás. A levegő minősége, melyet belélegzünk, azonnali hatást gyakorol a testünkre. És ha ez a levegő száraz, akkor számolnunk kell ezzel a mellékhatással.

5. Kedvtelenség és fáradékonyság

Bár sokan azt állítják, energikusabbak és hatékonyabbak, ha a helyiségben lévő hőmérséklet alacsonyabb, a tanulmányok mégis mást bizonyítanak. Ez a mesterséges környezet ugyanis gyakran készteti panaszkodásra az embereket - kimerültségre és kedvtelenségre hivatkozva, ellentétben azokkal, akik természetesen hűtött helyiségben tartózkodnak.

6. Száraz bőr

Akárcsak télen, amikor kint mínuszok tombolnak, a légkondicionált helyiségben sem érzi magát jobban a bőröd. Ilyenkor a hidratáló készítmények nagy segítségedre lehetnek.

7. Allergének és gombák

A légkondicionáló berendezés ideális hely a baktériumok, gombák és egyéb allergének szaporodására. Az asztmás vagy egyébként is allergiás személyeknek kerülniük kellene ezeket a helyiségeket.

8. Zaj

Lehet, hogy megszoktad már, de egy egész nap zúgó készülék mellett idegölő a létezés. Azonnal észreveszed, miután megállítod.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!