Zsibbadás, szárazság, duzzadás, stb - mutatjuk, melyik mire figyelmeztet.



1. Zsibbadás
Ha sokat bizsereg, vagy zsibbad a kezünk, az valószínűleg a kéztőalagút szindróma (carpalis alagút-szindróma) jele. Ez nem veszélyes, de ha nagyon zavar minket, akkor az orvos javasolhat egy erős gyulladáscsökkentő injekciót, amit közvetlenül az inak közé adnak be, de ezt a módszert nem minden orvos alkalmazza, mivel egyrészt nehéz pontosan a jó helyre beszúrni a tűt, másrészt a vakcinában lévő hormonok nagy mennyiségben nem tesznek jót a testnek. A másik lehetőség a műtét, ami véglegesen megszünteti a zsibbadást. A hirtelen zsibbadás, vagy gyengeség a lábakban vagy a kezekben, a sztrók jele is lehet.

2. Színelváltozás
Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a kezeink teljesen kékké válnak, vagy elszíntelenednek a hidegben, az Raynaud-szindrómára enged következtetni. A Raynaud-szindróma okozhatja az ujjak érzéktelenné válását, hidegségét, vagy fájdalmát is. Nem kell megijedni, ha ilyesmit tapasztalunk, ez a szindróma nem veszélyes, csak kellemetlen, azonban jobb, ha ilyen esetben megnézetjük magunkat orvosunkkal.

3. Duzzadtság
Ha azt tapasztalunk, hogy duzzadtak, feldagadtak kezeink, nem kell megijedni, valószínűleg a túl sok nátrium okozza a kéz felduzzadását. A só túladagolásakor a májunk feladata, hogy megszűrje a vérünket és elkülönítse a felesleges folyadékokat. Túl sok só esetén ez azt eredményezi, hogy a test vissaztartja a vízkészletet, hogy helyreállíthassa a só és a víz egyensúlyát. Ilyenkor a víz felgyülemlik bizonyos testrészekben, mint például a kézben, ekkor tapasztalhatjuk kezeink dagadását.

4. Hámlás és dudorok
Pikkelysömörre utal, ha hámlik a kezünkön a bőr, viaszfehér vaskos pikkelyszerű felrakódások és vörös foltok jelennek meg rajta. A dudorokban nem mindig található genny, de a vörös foltok mindenképp jelentkeznek. Ilyen esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni. A betegség rendkívül kellemetlen, de nem fertőző.

5. Remegés
Mindenki keze remeg egy kissé, de ez rosszabbá válhat, ha keveset alszunk, túl sok koffeint fogyasztunk, vagy olyan gyógyszert szedünk, aminek ez a mellékhatása. Erős kézremegés esetén valószínűsíthető, hogy a fenti okok valamelyike áll a probléma háttérében, de ennél súlyosabb esetet is jelezhet. Ha a kézremegés a mozgás lassulásával és végtagmerevséggel párosul, az Parkinson kórra utal.

6. Ujjak elszíneződése
Amennyiben piros, vagy rózsaszín dudorokat találunk az ujjhegyeinken, az nagy valószínűséggel a szívbelhártya-gyulladás tünete. A szívbelhártya-gyulladás egy baktériumfertőzés, ami a szívszelepeket támadja meg és bőr alatti vérzést eredményez a kezeken. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha ilyesmit tapasztalunk.

7. Fogáserősség csökkenése
Ha úgy érezzük, hogy fogásunk gyengült, mindenképp nézessük meg magunkat! Az orvosok a fogáserősségből sok mindent leszűrhetnek, egy 2016-os tanulmány szerint a fogáserősség csökkenése szívproblémához köthető.

8. Száraz kéz
Általában a téli hidegben fordul elő, hogy kezünk kiszárad, ez az alacsony páratartalomnak, vagy a túl gyakori kézmosásnak köszönhető. Ha ugyanis túl sokat mosunk kezet, a bőrünkről eltűnnek a természetes olajok, és ezért kezünk kiszárad. A bőrszárazság nem utal semmilyen komoly betegségre, elég ha kézkrémmel bekenjük.

9. Nem mozduló ujj
Előfordulhat, hogy egyik ujjunk egy bizonyos pozícióban marad, és nem tudjuk behajlítani, vagy kiegyenesíteni. Ilyen estben a problémát az okozza, hogy az ujjban lévő ín begyulladt és ezért nem tudjuk megmozdítani. Ez leggyakrabban azoknál fordul elő, akik ízületi gyulladással küzdenek, vagy cukorbetegségben, pajzsmirigy betegségben szenvednek. Mindenképp érdemes orvoshoz fordulni ilyen probléma esetén. Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!