Egy tanulmány súlyos dolgokra mutatott rá...



Az Idősek Világnapjára megdöbbentő tanulmányt tettek közzé. Talán nem a legmegfelelőbb időpont, de a téma szorosan kapcsolódik a jövő nyugdíjasaihoz. Várhatóan 2030-ra a gyors népességfogyás és az alacsony születésszám, valamint a rengeteg minimálbérért dolgozó ember miatt olyan helyzetbe fog kerülni a nyugdíjrendszer, hogy képtelenség lesz egész évre kifizetni a nyugdíjakat!

Ez annyit jelenti, hogy 2030-ban a levont járulékok már csak 9 havi nyugdíj kifizetésére lesz elegendő! A legfrissebb adatok alapján körülbelül egy millió ember van minimálbérre bejelentve, és ők semmiképpen nem számíthatnak 50 ezer forintnál magasabb nyugdíjra! Sőt lesz köztük olyan is, aki csak havi 30 ezret fog kapni.
A szakértők szerint a magyar nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában azért fog összeomlani, mert amíg tavaly a népesség 18 százaléka volt nyugdíjas, ez az arány 2040-re 26, 2060-ra pedig 33 százalékra ugrik. Ezért is lenne fontos az öngondoskodás.

Persze akinek van pénze az könnyen mondja, de a szomorú helyzet az, hogy nem tudni mi lesz a nyugdíjak sorsa. Az biztos, ha nem tudnak valami átütő megoldást kitalálni, akkor nagy bajok lesznek!

Sajnos máshol sem jobb a helyzet, hiszen a pozitív példaként emlegetett Németország sem áll jobban ezen a téren. Az ottani számítások szerint 2036-ra minden ötödik német nyugdíjast érint majd az időskori szegénység jelensége. 2030-tól – a jelenlegi állapotok alapján – minden második német nyugdíjas csak az alapbiztosítás mértékét meg nem haladó állami nyugdíjra számíthat.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!