A kollagén leggazdagabb forrása ez a kása, így megfiatalítja a bőrödet, táplálja a hajhagymákat és a körmöt is egészségessé teszi.



A kollagén leggazdagabb forrása ez a kása, ami szinte megfiatalítja a női testet! Kompenzálja a kollagén hiányát a bőröd, a hajad és a köröm egészséges és fiatal lesz! Legalább hetente egyszer ajánlott enni egy tányérral!

Az árpagyöngy hasznos tulajdonságait kevesen ismerik. Sokan csak a sólethez vagy a hurkában tudják elképzelni. pedig önállóan elsőrangú táplálék!

A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta. Kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést. Fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és a koleszterinszintre. Megnyugtatja az idegrendszert, és vizelethajtó hatása is ismert. Emellett növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, immunrendszer-erősítő, valamint hűtő hatása miatt lázcsillapító és bőrregeneráló hatású. A legmagasabb vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle: A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, de rezet, cinket és vasat tartalmaz.

Az árpa jótékony tulajdonságai miatt különösen ajánlott időseknek, kismamáknak, de még a diétázóknak is, mert rövid idő alatt fontos tápanyagokkal látja el szervezetet. Nem is gondolnád, de magas kálcium tartalma jót tesz a fogaknak, káliumtartalma pedig jó hatással van a szívre és a májra. Az E-vitamin miatt pedig táplálja a bőrt, megelőzi a ráncokat, sőt a férfiak esetében javítja a szexuális potenciát is.

Az árpagyöngy felhasználása igen sokoldalú: levesbetétnek, kásának, köretnek, rakott és töltött ételekbe, de salátának is egyaránt használható. Főzése előtt célszerű néhány órára beáztatni, főzési ideje elég sok (kb. 40 perc), viszont szinte lehetetlen szétfőzni, ezáltal elronthatatlan lesz. Nem drága és még finom is.

Elkészítés

Az árpát háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, vagy egy éjszakára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Leöntjük róla az áztatóvizet, majd tiszta vizet vagy tejet öntve hozzá egyenletesen, kis tűzön 25-30 percig főzzük. Ezután lefedve hagyjuk puhulni még legalább ennyi ideig. 

Az ízesítés ízlés szerint történhet. lehet sósan és édesen is fogyasztani.

A gersliből készülhet édes gabonakása is, amit gazdagíthatunk piros gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, így egészséges desszert lesz a vacsora után. 

Érdekes - A gerslit, vagy más néven árpagyöngyöt már a vikingek és a római gladiátorok is fogyasztották, erjesztett levét pedig az ókori Egyiptomban is itták. Tibetben lisztet őrölnek belőle, Marokkóban sütemény alapanyaga, Japánban pedig szépítőszerként fogyasztják.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!