Veszélyhelyzet - Magyarországon szokatlan erejű széllökések várhatók. Ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre virradó éjjel még csak a dunántúli megyékben, de hétfőn és kedden már országszerte lehet számítani akár 90 km/órás sebességet is meghaladó, rendkívül erős széllökésekre. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Ciara fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen:

  •     zárjuk be a nyílászárókat,
  •     vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
  •     áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
  •     készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
  •     ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
  •     valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.

Ha mégis a szabad ég alatt ér minket a szélvihar, keressünk védett, stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. A kisgyerekeket fokozottan védjük a széltől. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!