A faluban sokáig csak „méreggyárnak” nevezték ezt a helyet, ahol az emberiség egyik legnagyobb áldása és legnagyobb átka születik...



A faluban sokáig csak „méreggyárnak” nevezték ezt a helyet, ahol „az emberiség egyik legnagyobb áldása és legnagyobb átka a morfium születik”.

1928-ban már 42 kat. holdon elvetett mákot dolgoztak fel, naponta 100 métermázsát, holdanként 3 kilogramm morfint állított elõ ezzel a gyár. A kész morfiumot hatalmas Wertheim kasszában õrizték. Akkoriban a Genfben székelõ Népszövetség Kábítószerek Elleni Bizottsága külön bizottságot küldött ki az addig ismeretlen kis szabolcsi faluba Kabay találmányának tanulmányozására. A bizottság megállapította, hogy a fiatal magyar tudós, Kabay János találmánya korszakalkotó. Rövid idõ alatt több ország is átvette a szabadalmát, s Lengyelországban, 1935-ben már fióküzem is létesült. A morfint mákszalmából a mai napig világszerte az õ módszere alapján állítják elõ.

120 éve született a morfingyártás atyja - Kabay János

Kabay János Büdszentmihályon (ma Tiszavasvári) született 1896. december 27-én. Gimnáziumi tanulmányainak állomásai: Hajdúnánás, Nyíregyháza, Nagykálló és ismét Hajdúnánás. Az Evangélikus Fõgimnáziumban mindössze az 1908/1909-es tanévet töltötte, ennek emlékét 1984-tõl tábla is hirdeti a gimnázium falán.

Az érettségi után átmenetileg a Dessewffy grófok egyik tanyáján volt mezõgazdasági gyakornok. Az elsõ világháború után végezte el gyógyszerészeti tanulmányait Budapesten. Közben patikákban dolgozott, például a híres tiszalöki „Szarvas” patikában is. 1924 szeptemberében a budapesti Gyógynövény-kísérleti állomásra ment dolgozni, ahol Augusztin Béla vezetésével, és a késõbbi felesége, Kelp Ilona segítségével kidolgozta a zöld máknövénybõl való morfin-elõállítás laboratóriumi, majd üzemi módszerét.

Eljárását 1925-ben szabadalmaztatta, majd két évvel késõbb szülõfalujában megalapította az Alkaloida Vegyészeti Gyár Részvénytársaságot. Tiszavasvári híres szülötte 1936. január 29-én hunyt el Budapesten. „Kabay János gyógyszervegyészeti tevékenysége és életmûve” kiemelkedõ nemzeti érték, „Kabay Jánosnak, az Alkaloida Gyógyszergyár alapítójának életmûve” pedig hungarikum. Forrás

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!