Bárki által elvégezhető hallásjavító gyakorlatok.Az öt érzékszerv közül a látás jelentősége mindenki számára egyértelmű, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy a hallás milyen fontos szerepet játszik az életünkben? Igazán az érzi át ennek jelentőségét, aki rövidebb-hosszabb időre valamilyen mértékben elveszítette már a hallását.
A hallás csak a hang által lehetséges, mint ahogy a látás is csak a fény segítségével történhet. A hang nem más, mint a tér minden irányában terjedő rezgés.

Az emberek általában a 20 és 20.000Hz közötti hangokat hallják, de az emberi fül az 1000-3500 Hz tartományban a legérzékenyebb. Ha csökken a fül érzékenysége, károsodik a hallás, ami jelentősen befolyásolja az élet minőségét. A halláskárosodás mértékének pontos megállapítása, valamint a hallás csökkenésének, illetve elvesztésének hátterében meghúzódó egészségügyi zavarok megállapítása érdekében orvosi vizsgálatok szükségesek.

A halláskárosodás típusai között ismerünk vezetéses, idegi, valamint e kettő keverékéből származó kevert típust is. A vezetéses halláscsökkenés elsősorban a hangvezető rendszer (külső hallójárat, dobhártya, középfül, fülkürt) károsodása miatt léphet fel. Gyermekek esetében elsősorban a fület és a melléküregeket érintő gyulladások, megnagyobbodott mandulák (orrmandula), valamint gyermekkori fertőző-betegségek esetén jelentkezik.
A középfülgyulladás következményeként kialakuló genny vagy váladék felszaporodik a középfülben, gátolva a hallás folyamatát. Ilyenkor fontos a vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-bevitel (béta-karotin; C-, B2-, B6-, E-vitamin; cink és szelén) mellett a fül külsőleg történő kezelése is. Végezhetünk fülgőzölést kamillateával egy szűk csövű teáskanna segítségével, valamint használhatunk kakukkfűolajat is a fülbe cseppentve.
A hallás csökkenésének egyéb okai is lehetnek, mint például a fülben lévő idegen tárgy vagy allergiás eredetű váladék. Az allergiák többségét táplálékok – magas fehérjetartalmú ételek, tejtermékek, finomított cukrok – váltják ki, így ha kivonjuk azokat az étrendből, javulás tapasztalható. További kiváltó ok lehet a fejet ért trauma (baleset, pofon stb.), a nyaki gerinccsigolyák helyeződésének megváltozása, a hallócsontocskák meszesedése, valamint a fülzsír felszaporodása, ürülésének gátoltsága is.
A hallójáratban elhelyezkedő speciális faggyúmirigyek termelik a barna, kenőcsös váladékot, a fülzsírt, amely savas kémhatású és részt vesz a hallójárat és a középfül védelmében. Felhalmozódása gyakran okozhat átmeneti halláscsökkenést. A fülzsír mennyiségének csökkentése érdekében fontos, hogy csökkentsük a zsírok, olajok fogyasztását. Másrészt, mivel a fülzsír a rágás segítségével is ürül, az alaposan megrágott táplálék is hozzájárul az eltávolításához. További segítség a fülgyertyázás, valamint a fül kimosása.
Az idegi eredetű halláskárosodást főleg a belső fülben elhelyezkedő csigából kiinduló hallóideg károsodása okozza. Főleg a zajok negatív hatásai, vírusos fertőzések, anyagcsere- és keringési rendellenességek (cukorbetegség, magas vérnyomás), egyes gyógyszerek mellékhatásai szerepelnek a kiváltó okok között.
A belső fül a fül mögötti kemény csontos részben található. A csontban foglal helyet egy folyadékkal telt tömlő két és fél fokos kanyarulattal, amelyet csigának nevezünk. A dobhártyán túljutott és a hallócsontocskák által továbbított hanghullám rezgésbe hozza a csiga felső folyadékterét, amelyben végigszalad a rezgés által keltett hullám. Ez a csigában ingerületet vált ki, és ezt az ingerületet a hallóideg a hallópályákon keresztül a nagyagykéreg megfelelő központjáig vezeti. Amikor a hang elérkezik az agykéreghez, valójában akkor hallunk, majd további bonyolult agyi kapcsolatokon keresztül felfogjuk és értelmezzük a hallottakat.

A hallást segítő gyakorlatok

A hallóidegeket élénkítő gyakorlat az ún. „mennyei dobszó” gyakorlata. Ehhez helyezzük a két kezünket az azonos oldali fülekre úgy, hogy a füleket előrehajlítjuk a középső, a gyűrűs és a kisujjal rászorítva a fejre. A mutatóujjat a középső ujjon megpattintva apró ütést gyakorolunk a fül mögötti csontos területre (belső fül). Minél „fémesebb”, tisztább a hang, annál egészségesebb ez a terület. Ez a gyakorlat hozzájárul az idegrendszer és a fül élénkítéséhez, egyensúlyba hozva a fül energiáját.
A hallásjavító légzőgyakorlat ébredés után, reggel végzendő, minél fesztelenebb testtel igyekezzünk végrehajtani. A testsúly a talppárnákon nyugszik, semmiképpen sem a sarkon. A belégzés során lassan lábujjhegyre emelkedve a sarkak eltávolodnak a talajtól. 1 másodperc szünet után a kilégzéssel egybekötve engedjük vissza magunkat az alaphelyzetbe, majd újabb 1 másodperc elteltével lélegezzünk be és emelkedjünk el a talajtól. A be- és a kilégzés 7-7 másodpercig tartson. Belégzés közben az oldalunk mellett nyugvó kezünk kézujjait lassan, folyamatosan szorítsuk ökölbe, a kilégzés alatt pedig engedjük ki. Az izmokat semmiképpen sem szabad feszíteni, nagyon lényeges a test lazasága. A gyakorlatot (ha már megfelelően elsajátítottuk) naponta 3 percig végezzük. Ez a speciális légzőgyakorlat helyreállítja a lábak egészséges állapotát, kifejezetten jótékony hatást gyakorolva a hallásra, mivel a lábak állapota és a hallás szoros összefüggésben vannak egymással.


A fülgyertyázás is jótékony hatással van a hallásra, de a látásra is! Mivel a fülproblémák egyik hajlamosító tényezője a melléküregek nem megfelelő állapota, így a fülgyertya használata ebben is segítség lehet. Hatására tisztul a homloküreg és az arcüreg. Mindenkinek ajánlott ez a gyógymód, akinek volt homloküreg- vagy arcüreg-gyulladása, és azt gyógyszerrel kezelték. Az üregek gyulladásos folyamatai után maradhattak lerakódások, ezek távozását is elősegíti a fülgyertyázás.
Az idegi eredetű halláskárosodás bizonyos típusai támogathatók, kezelhetők kranioszakrális terápia segítségével, a csigának az agyvízzel és a csontos alappal való kapcsolata miatt.
A fül a kínai orvoslás szerint a vese kivezető nyílása, ennek megfelelően a fül tisztulását támogathatjuk megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével, a sófogyasztás csökkentésével, veseteák fogyasztásával (pl. aranyvessző, nyírfalevél, zsurló), valamint a vese energetikai erősítésével. A vese energetikai ellátásáért a gyökércsakra mellett a vesemeridián a felelős.
A vesemeridián a lábfej belső oldalától ered, felfelé haladva a lábszár belső oldala mentén, a hason és a mellkason át a kulcscsont és a szegycsont találkozásáig. A meridián többek között erősíthető az úgynevezett meridiántus segítségével. Ez a meridián többszöri, alulról felfelé történő végigsimítását jelenti, de támogathatjuk még a meridián végpontjainak kopogtatásával is. A vesemeridiánt lelkileg gyengítik az olyan negatív hatások, mint a félelmek, a szorongás, az önbizalomhiány, a figyelmetlenség és a túlzott óvatosság. Az ezek mögött megbúvó lelki okok feltárása és harmonizálása segíti a meridián, így a szerv energetikai erősítését is.
A lelki aspektusok tekintetében a halláskárosodás mások, illetve a belső hang meghallásával függ össze. A fülünkön keresztül kapott információk mélyen érintenek bennünket. Ha ezek bántóak, fájdalmat okoznak, az ember „befogja a füleit”, elszigeteli magát, hogy ne halljon. A halláskárosodás és a fül problémái utalhatnak még az engedelmesség, illetve az együttműködés hiányára is. Halláskárosodás esetén megerősítő, pozitív mondat: „Örömmel hallok, szeretettel figyelek a belső hangra.” 
Váradi Tibor Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!