A magyar gasztronómiában igazi nagy kedvenc a füstölt csülök, különböző formában feldolgozva. Fogyasztjuk sütve, főzve és kocsonyában.

Miben különbözik a füstölt csülök a füstölt sonkától?
A füstölt csülöknek más az állaga és talán az íze is kicsit különbözik a füstölt sonkáétól. A füstölt csülök pénztárcabarát megoldás lehet számodra, hiszen sokkal olcsóbb, mint a füstölt sonka. Viszont alapvető hátránya, hogy a belső zamatos húsos része jóval kevesebb. Így ha valaki nem kedveli a kicsit zsírdúsabb külső részt, akkor az kárba vész.

Be kell-e áztatni a füstölt csülköt?
A tartósítás miatt ősidők óta sóval pácolják be a sonkát, a csülköt. Ebből kifolyólag, ha nem kedveled az átható sós ízt, akkor főzés előtti este áztasd be, mivel így ki tud ázni belőle némi sótartalom. Ha nincs gondod a só zamatával, abban az esetben elég, ha főzés előtt lemosod. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor jó az egy éjszakás beáztatás. Ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsük le az áztatólevet.

Ki kell-e csontozni a csülköt főzés előtt?
Főzés előtt, ha nincs elég nagy fazekad, akkor mindenképpen érdemes kettévágni a csülködet, vagy esetleg már a hentesnél daraboltatni. Viszont a csontot semmiképpen ne szedd ki belőle, mert a csülökfőzésnek pont az a titka, hogy akkor főtt át, ha a hús leválik a csontról. Csont nélkül ugyebár ezt a módszert nem tudod semmiképpen használni.

Érdemes-e fűszerezni a csülök főzőlevét?
Hasonlóan a füstölt sonkához, a füstölt csülköt is meg lehet simán főzni. Viszont az igazi szakértők már kikísérletezték az alaplé összetevőit, melyeket egy órányi főzési idő után kell hozzáadni a főzővízhez. Egy másfél kilogrammos füstölt csülökhöz a szakértők szerint kell egy fej vöröshagyma, három darab babérlevél, öt gerezd fokhagyma, tizenöt szem egész fekete bors. Természetesen mindez ízlés dolga, némi hozzáértéssel és gyakorlással kikísérletezheted a saját egyedi füstölt csülök főzőleved összetevőit.

Mennyi ideig kell főzni a füstölt csülköt?
A füstölt csülköt mindenképpen hideg vízben kell felraknod főni. A főzés lényege, hogy fokozatosan, lassan melegedjen fel a víz a csülök körül, így benne maradnak az ízek a csülök belsejében. Amint felforr, vegyük vissza a lángot a legkisebb fokozatra! Akkor lesz igazán finom a sonka, ha a főzővíz lassan forr, és nem lobog, inkább csak gyöngyözik. Fedőt ne tegyünk a fazékra.

Az utolsó fázis, hogy a megfőtt füstölt csülköt a főzőlében hagyod kihűlni, majd kiveheted, csontozhatod, darabolhatod és már fogyasztható is.

Fontos: Semmiképpen se hagyjuk a levegőn kihűlni, mert akkor kiszárad és megkeményedik. Ha a vízben teljesen kihűlt, tegyük a hűtőbe. Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.

A füstölt csülök elkészítése
Elkészítési idő: kb 150-160 perc

Hozzávalók:

  • kb 1.5-2 kg füstölt csülök
  • 1-2 db közepes hagyma
  • 3 db babérlevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 15-20 szem egész fekete bors
  • Ízlés szerint boróka bogyó (max néhány szem)

Alapszabály:

A sonkát annyi ideig főzzük, ahány kiló (ha két kilós a sonka, legalább két órát kell főznünk). Ha van csont is a hús mellett, akkor próbáljuk azt kihúzni a sonkából a főzési idő végéhez közeledve – akkor van kész, ha könnyen elválik a hústól. 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!