"Ha a gyaloglás annyira egészséges, akkor a postásoknak hallhatatlanoknak kellene lenniük."



Interjúrészlet a világ egyik leghíresebb brazil orvosával, Paulo Ubiratan-nal.

“Ha a gyaloglás annyira egészséges, akkor a postásoknak hallhatatlanoknak kellene lenniük. A bálnák mindig mozognak, úsznak, sok vizet isznak és halat esznek, mégis rettentően kövérek. A nyulak rengeteget szaladnak, csak sárgarépát esznek, és mégis mindössze 15 évig élnek. Az óriásteknőc nem szalad, sőt szinte semmit sem csinál, mégis 450 évig él.”

Paulo Ubiratan az egyik leghíresebb brazil kórházban dolgozik, következzen egy interjúrészlet vele.

A testmozgás jótékonyan hat a keringési rendszerre. Ez igaz?

A szív úgy lett megalkotva, hogy egy bizonyos pulzusszámot tudjon fenntartani. Az élettartam nem attól függ, hogy mennyire használjuk a szívünket. Ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy az autónk akkor fog sokáig működni, ha gyorsan közlekedünk vele. Ha valaki sokáig akar élni, aludjon délutánonként egy jót!

A vörös húsok helyett inkább több zöldséget, gyümölcsöt kell enni?

A tehén mit eszik? Füvet és gabonaféléket, ahogy a csirke is. Ha viszont megeszünk egy szelet marhahúst, vagy csirkét, azzal bejutnak a szervezetünkbe ezek a növényi eredetű tápanyagok is.

Érdemes kevesebb alkoholt fogyasztani?

A jó bor finom szőlőből készül, ami tele van antioxidánsokkal, a sör is egészséges, mert komlóból készül, ezért módjával, de érdemes alkoholt fogyasztani.

A rendszeres testmozgásnak melyek a jótékony hatásai?

Az én filozófiám a következő: ha valakinek nem fáj semmije, nincs semmi problémája, akkor nem kell csinálnia semmit.

A sült ételek károsak?

Mivel finomított növényi olajokban sütik ki az ételeket, úgy gondolom, hogy kis mennyiségben történő fogyasztásuk nem okoz egészségügyi problémát.

A fitnesz edzés segít a fogyásban?

Szerintem nem. A testmozgással csak az izomtömeg növelhető.

A csokoládé árt az egészségnek?

Ha igazi kakaóbabból készült a csoki, akkor abban sok jótékony antioxidáns van, főként ha minél nagyobb a kakaótartalma a csokoládénak.

Mit üzen az embereknek?

Ha a gyaloglás annyira egészséges, akkor a postásoknak hallhatatlanoknak kellene lenniük. A bálnák mindig mozognak, úsznak, sok vizet isznak és halat esznek, mégis rettentően kövérek. A nyulak rengeteget szaladnak, csak sárgarépát esznek, és mégis mindössze 15 évig élnek. Az óriásteknőc nem szalad, sőt szinte semmit sem csinál, mégis 450 évig él.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!