Számos táplálkozási tanácsadó sulykolja nap mint nap az emberekbe, hogy a cukorfogyasztás milyen potenciális veszélyekkel jár az egészségükre nézve. Ám nagyon kevés olyan szakember van, aki a saját bőrén próbálja ki a dolgokat és az észrevételei, tapasztalatai alapján segít másokon.

Most egy olyan táplálkozásban jártas szakértő története következik, aki vette a fáradtságot és kitartását nem kímélve 30 napig lemondott a cukorról, csak azért, hogy megfigyelhesse milyen változások következnek be szervezetében.

„Már megannyiszor hallottam, hogy a cukor milyen rossz a szervezetnek, meg hogy jobban oda kellene figyelnünk arra, amit megeszünk. De az igazság az, hogy rendkívül édesszájú vagyok. Szinte minden nap elpusztítok egy jégkrémet, szóval talán egyike vagyok azon embereknek, akiknek ez a kihívás óriási erőfeszítésbe került.

30 cukormentes napot tűztem ki magam elé célul, amely során finomított cukornak nyoma sem lehetett, viszont az élelmiszerekben megtalálható természetes cukrok maradhattak. Arra is külön odafigyeltem, hogy ne lépjem túl a napi 8 g cukormennyiséget. Ám a 30 nap alatt mégsem szerettem volna egy cukor után sóvárgó szellemmé válni, így nem vontam meg magamtól a finom falatokat, hanem nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy utánajárjak milyen alapanyagokból készültek, és azokból mi fér bele a diétámba és mi nem.

30 cukormentes nap elteltével a következőkre jutottam.

1. Nyomott volt a közérzetem – elsőre

Amint arra számítani lehetett, az első pár nap nagyon ingadozó volt a közérzetem. Jól is éreztem magam, mert tudtam, hogy jó dologba vágtam a fejszém, ám annak is tudatában voltam, hogy 30 nap mégsem elég ahhoz, hogy drasztikus változást érjek el. A legmegnyugtatóbb talán mégis az volt, hogy tudtam éheznem nem kell, hiszen mindig lesz valamilyen alternatíva.

2. Olyan akaraterőre leltem, amiről azt se tudtam létezik bennem

Tudni kell rólam, hogy sosem riadtam vissza a kihívásoktól, több maratonon is túl vagyok, és nem hátrálok meg, ha valamiért meg kell küzdenem. Ám ha az édesszájúságomra gondolok, akkor más a helyzet. Nem telt el úgy nap, hogy ne tömtem volna tele magam valami édességgel, ám ez alatt a 30 nap alatt vasszigorral éltem az életem és napi 2 kocka feketecsokoládénál megálltam. És ez az akarat és kitartás nagyszerű érzéssel töltött el.

3. A bőröm megőrült

Sok történet szerint, ha abbahagyod a cukorfogyasztást a bőröd kisimul, ragyogó lesz és a hajad és fényesebben csillog, mint valaha. Na, pont ezek nem történtek meg velem! Sőt, a bőrömön aknés pattanások jelentek meg, ami csakis ennek a számlájára írható, ugyanis más változtatás nem történt sem az étrendemben, sem az életemben.

4. Több gyümölcsöt és magvakat fogyasztottam

Imádom a gyümölcsöket! És a zöldségekkel is egyre jobban állok. Gyümölcsevés után sokkal energikusabbnak és teltebbnek éreztem magam, ami valószínű, hogy a magas rosttartalmuknak köszönhető.

5. Rá kellett jönnöm, hogy MINDENBEN van cukor

De tényleg. Nem csak a nyomokban fellelhető cukrokról beszélek, hanem például a gluténról is! A 30 nap alatt sokkal aprólékosabban tanulmányoztam az összetevők listáját és nagyon oda kellett figyelnek, ha a legegészségesebb opciót akartam választani.

6. Kreatív lettem!

Csak egy példa, az eddigi jól bevált müzlis reggelimet saját készítésű müzlire kellett cserélnem. Rengeteg kekszet, sütit sütöttem, ami jóval kevesebb cukrot tartalmazott, mint a boltban kaphatóak. A Nutellát avokádó alapú „csoki krémmel” váltottam fel, ami mézet és kakaóport tartalmazott.

7. Az étvágyam is egészen jó volt

Nem fogok hazudni, attól, hogy megvontam magamtól a cukrot, nem adtam le rögtön pár kilót, viszont nem is híztam, ami nem semmi, hiszen jócskán falatoztam a 30 nap alatt.

Így visszatekintve jó, hogy anno neki vágtam, ma már sokkal tudatosabban választom meg az ételeim összetevőit, ám a fagyi evés még mindig a gyengéim közé tartozik. De próbálok minél változatosabban táplálkozni és kerülni a szénhidrátot. Na meg persze a futás is szerves részét képzi a mindennapjaimnak azóta is.”

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!