A párkapcsolat egy hullámvasút, melyre ha befizetsz, nemcsak a legszebb magaslatokat, hanem a legijesztőbb mélységeket is megtapasztalhatod. Az élet egy folyamat, melynek megvannak a maga tanulságai. De minden szerelmi viszonyban van egy határ, amelynek az átlépése már nem fér bele a közös jövőbe. És a hűtlenség egyike ezen limiteknek.

Amikor az egyik fél megcsalja a másikat, ott már elromlott valami. És megfelelő kommunikáció hiányában talán értelme sincs tovább folytatni. A hűtlenség ráadásul olyan csalódást és szívfájdalmat okoz, amiből hónapokig, sőt évekig is eltarthat a gyógyulás. A bizalom elvesztése komoly lelki sebeket ejt, ami alaposan rányomhatja a bélyegét egy ember jövőképére.

Hogyan védheted meg magad ezzel szemben? Annyit tehetsz, hogy hiszel abban, hogy olyasvalaki előtt nyitod meg a szíved, aki nem fog megcsalni téged. És bár garanciák nincsenek, a pszichológia szerint létezik néhány jele annak, hogy egy férfi soha nem lenne hűtlen hozzád. Vannak ugyanis hűséges típusok, akikben rejlenek bizonyos tulajdonságok, amire alapozni lehet. Te hányat ismersz fel ezek közül a szerelmedben?

1. Őszintén boldog veled 
Egy kutatás szerint azok a férfiak, akik valóban elégedettek a partnerükkel és a kapcsolatukkal, kisebb valószínűséggel lépnek félre.

„Más szóval, az emberek arról számoltak be, hogy azért nem csalják meg a párjukat, mert boldogok és elkötelezettnek érzik magukat a jelenlegi partnerük iránt” – fogalmazott Martin Graff, PhD pszichológus. Tehát megéri időt és energiát fektetni a szilárd alapok és az egészséges kapcsolat kiépítésébe, mert az elégedettség egy kapcsolatban egyenlő a hűséggel.

2. Biztonságos kötődési stílusa van
Az a férfi, aki nyíltan megosztja veled az érzéseit és meghallgatja a tiédet, aki jól érzi magát a társaságodban, de teret is ad számodra, aki hajlandó veled együtt dolgozni a problémák megoldásán ahelyett, hogy vitát csinálna belőle vagy bezárkózna, az arra utal, hogy a partnered biztonságos kötődési stílussal rendelkezik, vagyis bízik és magabiztos a kapcsolatotokban. Kutatások szerint az ilyen kötődési stílussal rendelkező pasik a legkevésbé hajlamosak a hűtlenségre.

„A biztonságosan kötődő emberek bíznak a kapcsolatuk stabilitásában, nem félnek a másik hűtlenségétől, és nem valószínű, hogy elszakadnak a partnerüktől”

3. Anyagilag független
Azok a férfiak, akik anyagilag a saját lábukon állnak, és nem kell mást támogatniuk, kevésbé hajlamosak félrelépni, mint azok, akik vagy a partnerükre támaszkodnak pénzügyileg, vagy ők a fő kenyérkeresők. Kutatások is alátámasztják, hogy összefüggés van a férfiak pénzügyei és a félrelépés valószínűsége között.

A pénzügyi dinamika ugyanis befolyásolhatja a személyes viselkedést és a kapcsolat kimenetelét. Szóval, a fukarság sem egészséges egy párkapcsolatban, mint ahogyan a túlságosan nagylelkűség sem, és erre jobb, ha odafigyelsz.

4. Soha nem lépett félre a kapcsolataiban
Kutatások szerint, ha megcsalásról van szó, a múltbeli viselkedés valóban előrejelzője lehet a jövőbeli tetteknek. Egy 2017-es tanulmány bebizonyította, akik korábban sem voltak hűségesek, háromszor nagyobb valószínűséggel csalták meg a párjukat a következő kapcsolatukban.

Tény, hogy senkit nem szabad elítélni a múltbeli hibái miatt, de mindig jó, ha ismerjük a partnerünk múltját, ha a kapcsolatokról és a hűségről van szó. Egy kapcsolatban bármi megtörténhet, de ha a párod még sosem volt hűtlen, akkor a jövőben kisebb valószínűséggel fog megcsalni téged.

5. Erős erkölcsi tartása van, ahogy a barátainak is
Az erkölcs segít megkülönböztetni a jót a rossztól. Az erős erkölcsi iránytűvel rendelkező emberek pedig hajlamosak helyesen cselekedni, és mivel a megcsalást általában rossznak tartják, így ők is megvetik. Hogy mi köze van ennek a barátaihoz? Csupán annyi, hogy a körülöttünk lévő emberek befolyásolják, hogyan viselkedünk, és milyen döntéseket hozunk.

Ez azt jelenti, hogy amit a barátai normálisnak és elfogadhatónak tartanak, az nagy hatással van rá is. Ha ők elfogadhatónak tartják a csalást, akkor ő is nagyobb valószínűséggel hajlik majd rá. Viszont egy erős erkölcsű férfi általában hasonló elveket osztó társaságot válogat meg, és nem enged a nyájszellem befolyásának.

6. Testileg is elégedett veled
A testi intimitás létfontosságú egy kapcsolatban. Ha mindketten megkapjátok egymástól, amire szükségetek van, és még az idő múlásával is élénken lángol a szenvedélyetek, akkor nincs mitől tartanod. Amikor a felek minden vágya teljesül, kevésbé valószínű, hogy máshol fognak keresgélni. Egy társkereső oldal felhasználói körében végzett kutatásból is kiderült, a szexuális elégedetlenség az egyik legerősebb motiváció a megcsalásra. Szóval, ha fizikailag valóban elégedett veled, a hűtlenség esélye minimális.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!