Nehezen éljük túl az ünnepi falatozást? Ezt tegyük!



Az ünnepi időszakban sokan hajlamosak túlzásba vinni a falatozást. Nem csoda, hiszen mindenütt finomságokkal kínálnak bennünket. Érdemes azonban megfogadni néhány tanácsot, hogy elkerüljük az újévi túlevést.
Szerencsére léteznek módszerek arra, ha el akarjuk kerülni, hogy túlságosan sok kalória kerüljön a szervezetünkbe. Egy-egy ünnep alkalmával erre van esély, hiszen nemcsak mi készítünk finom ételeket, hanem környezetünk is – kétségtelenül nehéz ellenállni, de nem lehetetlen. Ráadásul elég néhány alapvető trükk, hogy ne érezzük csapnivalóan magunkat a szilveszter másnapján és harmadnapján.

Mit tehetünk az újévi túlevés ellen?

1. Ne kezdjük szomjasan az étkezést: hidratáljuk magunkat, igyunk kellő mennyiségű vizet. Ha ezt tesszük, nem lesz igényünk arra, hogy nagy kortyokat igyunk a borból, s az újévi túlevés is elkerülhető, hiszen nem jön elő annyira az éhség. Próbáljunk meg egész este alatt két pohár pezsgőt és két pohár bort inni. Ami pedig az ételt illeti, tudatosan figyeljünk oda arra, hogy túl sok mennyiséget együnk túl rövid idő alatt! Megkóstolhatunk mindent, de ne szedjünk még egyszer.

2. Tudatos evés: ez egyfajta meditatív hozzáállást jelent az ételhez. Lényege, hogy jobban rágjuk meg, élvezzük ki az ízeket és figyeljünk oda arra, mikor jelez a testünk: elég volt. A cél az, hogy különbséget tudjunk tenni az éhség jelei és más jelzések között, melyeket a szervezetünk küld (például a mentális kimerültség jelei vagy a szúró érzés).

Az újévi túlevés is könnyedén kiküszöbölhető, ha megtanuljuk figyelni a test jelzéseit és tudjuk, mikor kell megállni.

3. Válasszunk megfelelő ételeket: ha meg vagyunk hívva egy szilveszteri vacsorára, érdemes tudni előre, mi is lesz az étlapon. Elkerülhetjük az újévi túlevést, ha a könnyebb falatok közül válogatunk, például lazacot, hagyományos tengeri ételt választunk. Kerüljük a töltött, szószos, szalonnás ételeket. Desszertként válasszunk szintén könnyebbet, például egy sorbet-ét.

4. Beszéljünk többet és együnk kevesebbet: az ünnepi alkalmakkor általában azok vesznek körül, akiket szeretünk. Vagyis, ilyenkor inkább a tartalmas beszélgetésen legyen a hangsúly és ne azon, hogy minél több ételt behabzsoljunk. A beszélgetés arra is jó, hogy megszakítsa az étkezést időnként. Kiváló taktika az újévi túlevés elkerülésére és még élvezetes is.

5. Ne torkolljon habzsolásba a vita: gyakori, hogy az összegyűlt emberek nincsenek egy véleményen dolgokban, ezért aki nem tudja vagy nem akarja tovább folytatni a vitát, evésbe és ivásba menekül. Ez semmiképp sem megoldás, inkább tegyük le ilyenkor az evőeszközöket! Maradjunk higgadtak, ha lehet, s ha túl idegesek lennénk, hagyjuk el az asztalt egy időre valamilyen ürüggyel.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!