Szinte garantált a sikerélmény, hisz 3 nap után már eheted is!A csíráztatást egyszerűen megoldhatjuk, akkor is, ha nincs kertünk vagy erkélyünk, ráadásul nem költséges, mindössze pár hozzávaló szükséges hozzá. A legnagyobb előnye pedig, hogy szinte azonnali sikerélményt nyújt, hiszen a "vetéstől" számított pár napon belül már le is arathatjuk a termést.

A csírák gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben és antioxidánsokban. Elősegítik a tápanyagok felszívódását és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből. Rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát.

De milyen magok alkalmasak a csíráztatásra?

Meglehetősen széles a skála: a választék a különböző gabonaféléktől és hüvelyesektől kezdve a zöldségeken és olajos magvakon át a fűszernövényekig és fűfélékig terjed. Fontos, hogy csak kiváló minőségű, ellenőrzött forrásból származó magokat használjunk az otthoni csíráztatáshoz. Kertáruházakban, bioboltokban beszerezhetjük a szükséges mennyiséget. Kártevők és kórokozók ellen vegyszerrel kezelt kerti vetőmagot semmiképpen ne csíráztassunk étkezési célra!

Ezekbe az üvegekbe búza, brokkoli- és mustármag került, de más népszerű csíranövényekkel is próbát tehetünk, mint például az árpa, köles, lencse, csicseriborsó, napraforgó, lucerna, retek vagy zsázsa.

Hozzávalók:

- csíráztatásra alkalmas étkezési mag
- széles szájú üveg
- gézlap
- befőttes gumi
- víz

Csíráztatás előtt válogassuk ki a hibás, sérült, törött szemeket. Az egészséges magokat alaposan öblítsük le.

Helyezzük a magokat a csíráztató üvegekbe. Egy üvegbe egyféle magot tegyünk. Fontos, hogy az üvegekben maradjon elég hely a növekvő csíráknak. A magokra öntsünk annyi vizet, hogy ellepje azokat, majd az üvegeket fedjük le 1-2 réteg gézzel.

A magokat kis időre hagyjuk a vízben, amíg jól megszívják magukat, majd a gézen keresztül öntsük le a vizet a magokról.

Állítsuk az üvegeket világos, meleg, de közvetlen napsütéstől mentes helyre. Naponta 2-3 alkalommal kézmeleg vízzel öblítsük át a magokat. Így biztosítani tudjuk számukra a szükséges nedvességet, és nem penészednek be. További vízben állásra, áztatásra már nincs szükség.

24-48 óra elteltével megjelennek az első világos kis hajtások. Az öblítést folytassuk addig, amíg a csírák el nem érik a kívánt nagyságot. A brokkoli a 3. nap végére már igen kívánatos volt, míg a mustárnak még adni kellett 1-2 nap ráadást.

Csíranövénytől függően 2-4 nap múlva, az első zöld levélkék megjelenésekor learathatjuk a termést, azaz kivehetjük a csírákat az üvegből. Hideg vízben öblítsük le.

A csírák hűtőben 1 hétig tárolhatók.

Felhasználhatjuk salátákhoz, zöldségköretekhez, tészta- és tojásételekhez, de keverhetjük kefirhez, túróhoz, vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérrel is. Forrás:hobbikert.hu

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!