27 éve 1997 augusztus 31-én
Diana hercegné halálos autóbalesetben hunyt el Párizsban. 36 éves volt....



1997. augusztus 31-én a hajnali órákban Diana, a walesi hercegné belehalt sérüléseibe  Párizsban, a Pont de l'Alma alagútban történt autóbalesetben. Dodi Fayed, Diana barátja és Henri Paul, a Mercedes-Benz W140 S-osztály sofőrje a helyszínen meghalt. Testőrük, Trevor Rees-Jones súlyosan megsérült, de túlélte a balesetet.

Az 1997-es nyár nagy részé Diana Dodi Al-Fayeddel töltötte, Dél-Franciaországban, ahonnan augusztus 30-án Párizsba utaztak. 1997. augusztus 31-én Diana hercegnét és barátját, a Harrods luxusáruház egyiptomi tulajdonosának fiát, körülbelül 60 fotós várta a párizsi Ritz hotel előtt. Diana akkoriban a világ legtöbbet fényképezett asszonya volt. Mivel szerették volna elkerülni a lesifotósokat, Dodi Al-Fayed a Ritz helyettes biztonsági főnökét bízta meg azzal, hogy legyen a sofőrjük, összezavarva ezzel a fotósokat. Henri Paul nagyon ideges volt a riporterek miatt, és hogy lerázzák őket, útközben úgy döntött: áthajt a Pont de l'Alma alagúton. Elveszítette az irányítást az autó felett, és nekicsapódtak egy oszlopnak. Még sem a rendőrség, sem a mentők nem tudták, hogy mi történt, de a fotósok percekkel a baleset után már a roncs körül hemzsegtek. Egyikük sem segített a haldokló hercegnén.

A mentősöket egy orvos hívta ki, aki éppen akkor arra járt. Diana magánál volt, amikor megérkeztek.
- Istenem! Mi történt?- kérdezte az orvostól és ezek voltak az utolsó szavai, eszméletét vesztette.

A hercegnét azonnal kórházba vitték, kétórás életmentő műtétet végeztek rajta, de nem tudták megmenteni, vasárnap hajnalban meghalt. Szintén életét veszti Dodi al-Fajed, a Harrods tulajdonosának 42 éves fia, akivel Diana együtt utazott az autóban. Meghal az autó sofőrje is. Trevor Rees-Jones, az egyetlen túlélő a hercegné testőre, akit súlyos sérülésekkel mentenek ki az összeroncsolódott autóból.

A 36 éves Diana halálát hajnali 4-kor állapították meg, a hírt a párizsi Pitie Salpetriere kórház kardiológiai osztályának főorvosa, Alain Pavie jelentette be reggel 6-kor. A hercegné súlyos belső sérüléseket szenvedett, károsodott a tüdeje, illetve a koponyája is.

A kórház intenzív osztályának vezetője, Bruno Riou azt mondta, hogy nem sokkal azután, hogy a mentők megérkeztek Dianával a kórházba, leállt a szíve. Azonnal a műtőbe vitték, több sebész küzdött órákig az életéért.
„Nem tudtuk őt visszahozni” – fogalmazott a főorvos.
„A walesi hercegnő halála óriási megrázkódtatás, mély fájdalmat érzünk” – fogalmazott Michael Jay, Nagy-Britannia franciaországi nagykövete, aki szintén megjelent a kórházban a haláleset hajnali bejelentésekor.

A tragikus baleset után a Buckingham Palota közleményt adott ki, melyben a brit királyi család megdöbbenéséről és szomorúságáról számolnak be.

A baleset Párizs belvárosában, a Szajna közvetlen közelében, alig egy kilométerre az Eiffel-toronytól történt nem sokkal éjfél után. A nagy sebességgel haladó autó behajtott egy alagútba az Alma hídnál, nyomában számos paparazzóval, akik motoron követték a hírességeket, hogy bármelyik pillanatban le tudják őket fotózni.

A szűk alagútban a sofőr elvesztette az uralmát a fekete Mercedes fölött és belecsapódott egy betonoszlopba. Az autóban ülő négy ember közül senkinek nem volt bekapcsolva a biztonsági öve. A baleset után azt feltételezték, hogy a sofőr azért hajtott a megengedettnél gyorsabban, hogy le tudja rázni az őket motoron követő fotósokat.

A rendőrség a baleset után hét motorost őrizetbe vett, őket a baleset körülményeiről akarták kihallgatni. Egyébként több fotós is tudott felvételeket készíteni a helyszínen, mielőtt a mentők és a rendőrség kiérkeztek. A francia rádió szerint egy járókelő felháborodásában nekiesett az egyik paparazzónak.

Károly herceg, Diana volt férje és testvérei Jane es Sarah még aznap Franciaországba repültek, hogy a holttestet visszavigyék Nagy-Britanniába. Diana fiai, a 15 éves Vilmos és a 12 éves Harry éppen a család skóciai birtokán nyaraltak, a hírről édesapjuk értesítette őket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!