Ezek a közösségi élet fontos szabályai.Az illemtan és a mindennapi etikett sajnos igen erős hanyatláson megy keresztül napjainkban, mivel egyre kevesebben vesznek róluk tudomást. Íme néhány ezek közül, amelyekkel nem árt tisztában lennünk:

 1. Ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: ‘menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának fizet. Ha egy férfi felajánlja, hogy kifizeti a hölgy (pl.) vacsoráját, akkor a nőnek illik ezt elfogadni.
 2. Sose helyezd az asztalra a telefonodat nyilvános helyen. Ezzel ugyanis azt sugallod, hogy unatkozol és legszívesebben már elmennél az adott helyről.
 3. Sose hívj el valakit vacsorázni, ha nem tudod az egész estét vele tölteni, csak például x időpontig érsz rá. Illetlenség.
 4. A férfinek soha nem illik megfognia egy nő táskáját, ugyanakkor illik levennie például a kabátját, ha megérkeznek valahová.
 5. Ha sétálsz valahol egy barátoddal, aki köszön egy számodra ismerős személynek az utcán, illik neked is köszönni neki, még akkor is, ha te nem ismered azt a személyt.
 6. Kerüljük a felesleges beszélgetéseket a telefonon, ha valakivel hosszasan szeretnénk társalogni, illik az illetővel inkább személyesen találkozni.
 7. A piszkos cipő a tiszteletlenség jele.
 8. Ha valaki megbánt valamivel, nem illik felkapni a vizet és hangosan visszaszólni, ne süllyedj le az ő szintjére. Csak mosolyogj és hagyd magad mögött a modortalan embert.
 9. A férfinak sétálás közben mindig a nők bal oldalán kell menniük.
 10. A sofőröknek kötelességük figyelemmel lenni a gyalogosokra is és nem belehajtani egy nagy pocsolyába, ha azzal lefröcskölheti a gyanútlan járókelőket.
 11. Dolgok, amiről nem illik beszélned nyilvánosan: életkor, pénz, családi veszekedés, egészségügyi problémák, szerelmi ügyek.
 12. Ha egy moziban vagy színházban fel kell állítanunk az embereket, hogy elfoglalhassuk a helyünket, a férfinek illik előre mennie és megkérni az embereket, hogy álljanak fel.
 13. A férfinek sosem szabad megérintenie egy nőt az engedélye nélkül. Például elfogadhatatlan ha egy beszélgetés alkalmával csak úgy megfogja egy férfi a nő kezét. Ez alól kivételt képez, ha például az autóba szeretnének segíteni beszállni egy hölgynek, vagy az úttesten akarják átkísérni.
 14. Ha valaki hozzád szól, hogy: ,,Te, ott!”, nem kell figyelembe venni, ez ugyanis elfogadhatatlan megszólítási forma.
 15. Sose fújjunk magunkra túl sok parfümöt, inkább vigyük magunkat és ha úgy érezzük kell, akkor fújjunk magunkra egy keveset.
 16. Egy jól nevelt férfi mindig kellő tisztelettel bánik a nőkkel - életkortól függetlenül.
 17. Ha egy nő is van a társaságban, a férfi csak akkor gyújthat rá egy cigarettára, ha arról előzetesen engedélyt kért a hölgytől.
 18. Ha belépsz valahova, mindig neked kell köszönni elsőként az ott tartózkodóknak.
 19. A szülőknek illetlenség beleolvasniuk a gyermekük levelezésébe. (ha csak erre nincs valami komoly indok) Tartsuk tiszteletben a szeretteink és rokonaink magánéletét.
 20. A pároknál is hasonlóan működik ez, sosem illik a barátunk/barátnőnk táskájában, zsebében vagy levelei között turkálni.
 21. Ha valaki tüsszent a társaságban, nem kell mindenkinek azt mondani, hogy Egészségedre!, csak a hozzá legközelebb ülőnek.
 22. Ha valakit megbántasz, ne menj bele újra a témába, csak egyszerűen kérjél tőle bocsánatot.
 23. Kerüljük a hangosan nevetést nyilvános helyeken. Nem illik.
 24. Sose bámuljunk vagy mutogassunk nyilvános helyen. Illetlenség.
 25. Ne felejtsük el megköszönni a dolgokat a rokonoknak és barátoknak sem, ők is ugyanúgy igénylik a köszönetet, mint mások. Tiszteljük őket.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!