Martin látszólag fel sem fogta mi történik vele. Nem beszélt, még csak nem is pislogott. Nem tudtak vele kommunikálni. Pedig ő mindent látott és hallott...



Martin Pistorius teljesen egészséges 12 éves dél-afrikai fiú volt. Míg egy nap haza nem küldték az iskolából torokgyulladással. Szervezete elkezdett rohamosan leépülni: először a mozgás-, majd beszédképességét is teljesen elveszítette.

Az orvosok szerint gyógyíthatatlan degeneratív betegség következménye volt, hogy a fiú értelmi képességei egy csecsemő szintjére zuhantak vissza. Legfeljebb 2 éve van hátra - közölték a családdal. 

Martin nem beszélt, még csak nem is pislogott. Nem tudtak vele kommunikálni.

Azonban volt egy titok, amit senki nem sejtett: a mozgásképtelen test börtönében egy érző és gondolkodó fiú lakott, élve eltemetve… Nem sejtették ezt az ápolók sem, akik napi szinten bántalmazták, hol fizikailag, hol szexuálisan.

Nem tudták a szülei sem, akik részben a fiú betegsége következtében sokat veszekedtek. Az anyja egyszer odalépett Martinhoz és azt mondta neki: „Remélem, hamarosan meghalsz végre.” Nem tudhatta, hogy a fiú hallja, és érti is szavait.

Martin még valószínű ma is örök fogságra kárhoztatva élne, ha nővére nem veszi észre, hogy a fiú kommunikálni szeretne, és valójában ébren van.

Martinnak idővel sikerült talpra állnia testileg és lelkileg is. A kitartó fejlesztéseknek köszönhetően értelmes, gondolkodó felnőtt lett belőle, aki számítógép segítségével újra megtanult beszélni. Azóta megtalálta élete szerelmét, megnősült és sikeres vállalkozást indított.

A férfi életét bemutató könyv Néma üvöltés címen magyarul is megjelent. 

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!