Itt a hőtérkép, hogy hol várható a legnagyobb hideg az országban.



Szibéria térségéből rendkívül hideg légtömegek érkeznek, hajnalonként -15 fok köré is lehűlhet a levegő.

Szombaton már több napsütésre számíthatunk, de kezdetben délnyugaton még szállingózhat a hó, majd napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban északon és a középső tájakon a megnövekvő felhőkből kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Az északias szél is többfelé feltámad, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek, így a nappal is fagyos nyugati, északnyugati tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalra már sokfelé -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, északon a havas, derültebb, kevésbé szeles tájakon -8, -10 fok körüli fagyra is számítani kell, napközben pedig -4 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

    Támad a szibériai hideg

Vasárnap reggelre viszont a kitisztuló égnek 'köszönhetően' a hajnali órákra még erőteljesebben lehűl a levegő, a 'kevésbé hideg' tájakon is -8, -10 fok körüli minimumokra számíthatunk, ugyanakkor a havas, derült, széltől jobban védett részeken -10 fok alá csökken a hőmérséklet, sőt északon -14, -16 fokos hideg is lehet!

 Szombat délután az északkelet és északnyugat felől beáramló hideg levegő összeáramlása idézheti elő a csapadék kialakulását. 

Napközben északon több, délen kevesebb napsütésre van kilátás, de számottevő csapadék nem várható. Délutánra a hőmérséklet már sehol sem emelkedik fagypont fölé, mindössze -2 és -8 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, nyugaton és északon lehet a leghidegebb, hőérzetünket pedig tovább rontja majd az országszerte élénk, erős északi-északkeleti szél.

Hétfőn napközben újra megvastagszik a felhőzet, és dél-délkelet felől újabb havazás érkezhet. Északon, északnyugaton maradhat szárazabb az idő. Kedden többfelé havazhat, a legkevesebb friss hó nyugaton hullhat, ugyanakkor délen, délkeleten és keleten akár 5-10 cm-nyi hótakaró is kialakulhat. Továbbra is élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél, mely hófúvást okozhat. Hétfő reggel a havas, derültebb tájakon -15 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet, de máshol is -8, -13 fokos hideg várható. Napközben még nagyobb területen mérhetünk -5 fok alatti maximumokat, és kedden is folytatódik a fagyos idő.  Forrás

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!